Stephen Florida van Gabe Habash

stephen
Voordat het boek bij DWDD tot boek van de maand werd uitgeroepen kreeg ik een mailtje van Not Just Any book wie er interesse had om dit boek te recenseren en dat leek mij eigenlijk wel wat. Het toeval wil namelijk dat ik op dat moment net bezig was met het boek van Hanya Yanaghihara, Een klein leven. Een prachtig boek dus als de schrijver dit debuut van Gabe Habash omschrijft als explosief, uniek en onweerstaanbaar dan ben ik zeker getriggerd.

“Stel je voor: binnen in je zit een kleine harde perzikpit met een getal erin gekerfd, en dat getal is de leeftijd waarop je op je best bent. Continu lopen mensen te zeiken dat ze niet of niet meer op hun innerlijke leeftijd zitten. Ik niet. Dit zijn mijn topjaren. Ik ben een motherfucking astronaut” Dat is alles wat je als lezer meekrijgt op de achterflap.Intrigerend toch?!

Het boek gaat over Stephen Florida, of niet? In ieder geval gaat het over een jonge(man) die ademt en denkt als een worstelaar. Hij heeft alles op alles gezet om een worstelkampioen te worden in zijn gewichtsklasse. Hij krijgt een beurs voor een College en zijn leven draait om de campus en het trainingsschema. Hij is een einzelgänger, en net zoals de hoofdpersoon in Een klein leven is hij destructief. Hoewel je als lezer wel meer meegaat in de gedachten van Florida blijft hij ongrijpbaar. De schrijfstijl is direct en krachtig maar de schrijver zorgt ook voor zinnen die herlezen moeten worden. Dat maakt dat je het ene moment meegesleept wordt in de strijd op de mat en de strijd in het hoofd van Florida en je het volgende moment er weer wordt uitgeslingerd en denkt hé wat gebeurde daar? Florida leeft en ademt alleen maar voor het worstelen. Hij heeft geen echte vrienden en degene die door zijn pantser weten heen te dringen worden op afstand gehouden en opgeofferd voor zijn doel. Florida zijn strijd is in leefbaar en zijn triomfen verdient en zijn verliezen leiden alleen maar naar nog harder werken. Het komt hem niet aanwaaien. Maar deze drive, deze obsessie voor het worstelen lijkt vooral te bestaan omdat het leven van Florida leeg is en hij niet weet hoe hij het anders moet vullen. Wat als hij zijn doel bereikt?

Een intrigerend boek, zeker een aanrader en een boek dat nog lang nawerkt in je hoofd en het ook zeker verdient om nog een keer gelezen te worden en ik weet dan zeker dat ik er dan weer andere dingen in ontdek. Dat vraagtekens worden gevuld en er weer nieuwe ontstaan. Zo een beetje als het leven zelf dus.

Een Reactie op “Stephen Florida van Gabe Habash

  1. Pingback: Ik worstel en kom boven – De wereld van Hendrik-Jan·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s