Dag 50 – Vraag 50

Vandaag vraag 50 van de 365 dagen challenge, vandaag de vraag van Ashley:

Waarom ben je bang om je kwetsbaar op te stellen?

Ik zal even de context duidelijk maken waarin deze vraag een tijdje geleden gevraagd werd door mijn dochter toen wij in de tuin zaten en het over het artsen debacle hadden van de afgelopen 8 jaar. In eerste instantie wilde ik zeggen dat ik daar geen moeite mee heb, lees mijn blog maar eens. Daarbij laat ik juist vaak mijn kwetsbaarheid zien aan andere om hun de ruimte te geven om ook kwetsbaar te zijn. En daarbij kun je ook vaak zien hoe die ander op jouw kwetsbaarheid reageert en wat je dan dus aan die ander hebt. Maar de vraag werd gesteld door mijn kind, dat ook nog eens haar master heeft gehaald in de psychologie.

Dus 2 redenen om er eerst eens rustig over na te denken. In de context van de artsen kan ik zeggen dat ik daar inderdaad soms moeite mee heb, omdat ik moeilijk kan praten met iemand die niet authentiek is en sommige artsen hebben zo een afstandelijk ‘aura’. Nou hoeft dat niet altijd een probleem te zijn maar dat wordt het wel als er gedraaikont wordt omdat er fouten zijn gemaakt, en er iemand een bepaald beeld van mij heeft proberen neer te zetten om zijn eigen gedrag te kunnen verklaren. Dat is geen waanbeeld van mij, dat is later ook bevestigd door een arts. Ik ben heel boos geworden op deze man (niet op de arts die mijn gevoel bevestigde), ik ben netjes gebleven alleen ik bleef wel lastige vragen stellen en mijn houding en mijn ogen spoten vuur. Maar geloof me dat zou heel raar geweest zijn in dit geval als ik dat niet was geweest. Daarna is er zoveel gebeurd dat ik er een boek over kan schrijven en het meteen voor iedereen duidelijk zal zijn wat er fout gaat in ons medisch systeem in Nederland en hoe belangrijk open en eerlijke communicatie is en waarom onze gezondheidszorg zo duur is geworden. Ik ben wel iedere keer met open vizier het gesprek met een volgende arts in gestapt. Dat kost wat doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Maar het heeft mij wel wat opgeleverd, uiteindelijk.

Ik ben niet iemand die vreselijke verhalen ophangt, ondersteund met kreunende geluiden als ik over pijn of ontstekingen praat. Misschien is dat nieuw voor sommige artsen maar ik vertel het gewoon, ik ga er geen dramalessen voor volgen om gehoord te worden. Ja en mijn boosheid straalt er ook soms in door en mijn machteloosheid ook en als je de goede arts treft dan begrijpt hij/zij dat sneller. En die heb ik nu gevonden. En nee de communicatie tussen verschillende ziekenhuizen maar vooral binnen hetzelfde ziekenhuis blijft waardeloos. Maar ik blijf rustig alles herhalen, daarna spui ik het even naar vrienden en familie en dan gaan we weer door. Niet altijd even fris en fruitig meteen maar ik geef mijzelf de tijd om weer de moed en energie te verzamelen.

Ja en voor de rest denk ik eigenlijk dat het wel meevalt, maar ik moet er wel bij aantekenen dat ik niet over m’n klachten blijf praten ook niet in de privesfeer. Ik word daar niet vrolijker van en mijn omgeving ook niet. Ik tip het aan indien nodig maar ik moet toegeven dat om hulp vragen niet mijn sterkste kant is dus misschien is dat dan wat ze bedoelde met mijn kwetsbaarheid tonen. Ik beloof dat ik wat meer ga vragen aan je schat……;-)

Vroeger had ik daar meer moeite mee, het tonen van kwetsbaarheid. In mijn jeugd werd dat niet gewaardeerd thuis en op het schoolplein werd er misbruik van gemaakt door etterbakkies. Ik heb dat weer moeten leren en leren vertrouwen op mijn gevoel. Nu ik veel zekerder in het leven sta vind ik het niet erg om kwetsbaar te zijn, maar dat moet je het wel waard zijn, want anders neem ik gewoon afstand en uiteindelijk afscheid van je.

Heb jij een vraag voor mij voor deze challenge? Klik dan op de link en stel daar je vraag: 365 dagen challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s