Dag 41 – Vraag 41

Vandaag vraag 41 van de 365 dagen challenge, vandaag de vraag van Ina:

Wat is jouw favoriete boek? 

Deze vraag was al in een andere vorm voorgekomen in de challenge dus ik maak daarvan mijn favoriete boek wat ik dit jaar (tot nu toe) heb gelezen.

Dat is De monnik van Mokka van Dave Eggers. Dat gaat over:

De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex
en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.

Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt,
het branden en de handel in koffie.

Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.

Dit boek spreekt mij op meerdere fronten erg aan. Ten eerste de schrijfstijl van Eggers en daar heb ik mij al eerder lyrisch over uitgelaten dus ik hou het erbij dat hij een hele mooie onderkoelde, en daardoor met humor, manier van schrijven heeft over hele schrijnende levensverhalen.

Daarnaast gaat het ook over Jemen. En ik ben taalcoach geweest bij vluchtelingenwerk en daar heb ik 1 jaar taalles gegeven aan een jongetje van 11 jaar dat uit Jemen kwam en hier samen met zijn vader was. Zijn vader bleek zwaar hartpatiënt te zijn en moest hier een openhartoperatie ondergaan. Zijn moeder was overleden in Jemen en zijn oma en zusje waren naar Egypte gevlucht. Kun je je voorstellen hoe dat is voor een jochie van 11 dat zijn moeder kwijt is, niet bij zijn zus en oma kan zijn en wiens vader in het ziekenhuis ligt niet wetende of hij het gaat redden? Jemen is er net zo erg aan toe als Syrië maar komt veel minder in het nieuws, maar het leven is daar verschrikkelijk en gevaarlijk op het moment.

En het gaat over koffie! Ik ben nu dan ook op zoek naar Jemenitische koffiebonen!

Heb jij een vraag voor mij voor deze challenge? Klik dan op de link en stel daar je vraag: 365 dagen challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s