Noodweer – Marijke Schermer

noodweer_577a5ac799771

Achterflap:

Emilia en Bruch zijn weliswaar gelukkig getrouwd maar hun relatie is gegrondvest op een leugen. Als ze elkaar net ontmoeten, verzwijgt Emilia een belangrijke gebeurtenis. Aanvankelijk lijkt dit hun liefde niet te belemmeren en lange tijd denkt ze dat ze ermee wegkomt. Maar door een ogenschijnlijk onbeduidend incident wordt ze geconfronteerd met de onmogelijkheid daarvan. Moet ze eerlijk zijn tegenover haar man? Of is het voor sommige dingen te laat om ze nog te openbaren?

Van heel nabij laat Schermer de lezer getuige zijn van de twijfel en  wanhoop van een veertigjarige vrouw. Emilia en Bruch zijn verhuisd naar de provincie en hebben als gezin een veilige cocon gebouwd. Die cocon wordt niet alleen bedreigd door Emilia’s geheim maar ook door het stijgende water dat hun buitendijkse huis bereikt.

Leeservaring:

Wat een heerlijke roman. Ik ben altijd een beetje huiverig voor dunnere boeken, omdat ik dan bang ben dat er te weinig context is om het verhaal te plaatsen, maar de 159 bladzijden zijn met een mooi verhaal gevuld. De hoofdpersonen uitgewerkt en niet al te veel poespas eromheen bijgehaald. Het laat mooi zien hoe liefde en de daarbij goed bedoelde bescherming van de ander helemaal fout kan uitpakken. Aan het begin dacht ik toen het geheim duidelijk werd hoe kun je dat verzwijgen? Niet alleen met woorden maar ook met lichaamstaal en de daarbij behorende pijn en het verdriet. Toch wordt dat aspect niet gemeden en eigenlijk voelt het voor deze personen en hun leven redelijk normaal aan hoe de schrijfster dat weer geeft. Natuurlijk begint de schoen te wringen en lijken Emilia en Bruch af te stevenen op een hoop onvrede en onbegrip, maar door hun drukke leven weten ze alle echte gesprekken en de daarbij behorende emoties op een afstand te houden en wordt dat wat allang gezegd had moeten worden steeds meer een verstikkende deken die hun relatie langzaam aan uitdooft.

De hele sfeer van het verhaal wordt natuurlijk versterkt door het noodweer dat komt opzetten en hun huis, het fundament van hun gezin en van het leven dat ze leiden, wordt bedreigd. Hoe ver ga je om dat fundament te beschermen, hoe lang blijf je zandzakken neerzetten om het koude en alles vernietigende water buiten te houden? Het einde geeft stof tot nadenken.

De schrijfstijl is modern, zonder opsmuk en straight to the point. Leest daarom soepel en maakt benieuwd naar de volgende roman van Marijke Schermer. Blij met deze ontdekking en Uitgeverij van Oorschot en Not Just Any Book bedankt voor het beschikbaar stellen van dit leesexemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s