Het purperen land – Edna Ferber

het-purperen-land-edna-ferber-boek-cover-9789046821459

Achterflap:

Selina DeJong is een jonge onderwijzeres die een culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve gemeenschap van Hollandse immigranten nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Ze wil voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago.

Leeservaring:

Het Purperen Land is een boek dat in 1924 al is uitgegeven en nu door uitgeverij Nieuw Amsterdam opnieuw wordt uitgegeven onder de noemer Internationale Klassieker. Het heeft in 1925 ook de Pulitzer Prize gewonnen. Die aanbeveling en de achterflap gaven mij het idee dat het wel eens pareltje kon zijn dat ik mocht recenseren voor NotJustAnyBook.

Voor de eerste helft van het boek geldt dat ook zeker. De hoofdpersoon, Selina DeJong, wordt goed neergezet en uitgediept. We worden deelgenoot gemaakt van haar turbulente jeugd en de gevolgen van het plotselinge overlijden van haar vader. De tijdgeest en de omgeving komen tot leven. Je ruikt het boerenland en begrijpt haar liefde voor de mooie gekleurde kolen die groeien op het platteland. Selina is een vooruitstrevende vrouw, eentje die aanpakt in plaats van afwacht, die nog onbegaanbare paden betreedt, niet zonder angst maar met rotsvast vertrouwen dat ze het kan als ze maar doorzet.

De schrijfster begint iedere keer met een gebeurtenis in het heden waarna zij uitweidt over het hoe en waarom daarvoor. Dat gebeurt niet alleen in het begin, maar eigenlijk door het hele boek en dat laatste zie je niet vaak. Misschien ook omdat we tegenwoordig meer aan spanningsbogen doen, dus toewerken naar een gebeurtenis dan dat we op voorhand al vertellen wat er is gebeurt en er dan uitleg aangeven door de aanloop naar die gebeurtenis te vertellen. Ik vond het wel een aangename ervaring om zo eens een verhaal tot mij te nemen.

Het tweede deel heeft een zelfde opbouw maar is meer gericht op de ontwikkeling van haar zoon Dirk, maar dit karakter komt minder goed uit de verf als die van zijn moeder in het eerste deel. Ook de belevenissen van Selina en ander personen doen meer fragmentarisch aan dan dat ze goed zijn uitgewerkt. Het boek had mijn inziens dan ook wel 2x zo dik mogen zijn omdat er zeer grote sprongen in de tijd worden gemaakt.

Dit alles neemt niet weg dat het een zeer fijn boek is om te lezen en ik ook wel begrijp waarom het destijds de Pulitzer Prize heeft gewonnen. Het heeft nu die mooie kwaliteit van mensen meenemen naar andere tijden en inzicht geven in de verhoudingen die er toen waren tussen mannen en vrouwen maar ook tussen rangen en standen. Het laat ook zien hoe makkelijk je in het opkomende kapitalisme je eigen doelen en talenten kunt verliezen omdat veel geld verdienen tot een hogere macht is verheven en dat als je mee wilt tellen in de nieuwe wereld je dat gedachtegoed moet omarmen. Je het stemmetje dat wat aangeeft dat het een holle frase is wel op de achtergrond hoort maar wordt overschreeuwd met de drang naar luxe en snelle waardering.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s