PROTESTSTEM

Je hoort het de laatste dagen veel. Ja, het was een proteststem van de mensen. Een proteststem waar tegen dan? Nou tegen het bestaande establishment is het antwoord. En ik kijk naar Trump. Ik zie daar een blanke man, ver na middelbaar die denkt dat hij gods gift to women is, een kapitalist in hart en nieren, een man die vrouwen leuk vindt, maar dan vooral in bed en verder vooral onderdanig. Ik zie niks nieuws.  Ik zie het establishment, hij vertegenwoordigt het. Waarschijnlijk ook de belangrijkste reden dat de beurzen het goed blijven doen. Die zijn niet geschrokken die investeerders. Het blijft namelijk zoals het is. Rijken worden rijker, armen worden armer, minderheden blijven minderheden omdat men graag bij een meerderheid hoort. Niks nieuws.

Als je vindt dat de politiek toch maar een speelbal is van  het grote geld, stem dan niet op iemand die dat heeft gesteund  en dat ook nu nog doet door zijn stemgedrag in de kamer . Daar een totaal ander beeld laat zien dan dat hij roept voor een camera. In Amerika kunnen ze nog zeggen nou maar eens kijken hoe dit uitpakt, misschien valt het mee. Wij weten het. Dus daar kun je je straks niet achter verschuilen.

Als je niet wilt dat jouw oma slecht verzorgd wordt in een verzorgingstehuis dan moet je niet op een partij stemmen die het prima vindt dat de zorg wordt uitgekleed, voor jou voor degene die geen privé verpleging kan bekostigen. Als je wilt dat je gelijke kansen hebt dan moet je niet voor een partij stemmen die onderscheid maakt in ras of religie, want dan komen er ook geen gelijke kansen. Als je denkt dat ze voor jou een uitzondering maken omdat je een blanke bent, wordt wakker.  Ze hebben je nodig omdat je een meerderheid vormt hier.

Als je denkt dat een keer in de 4 jaar een stem uitbrengen voldoende is, als je überhaupt wel de tijd kan vinden en je er zuchtend naar toe hebt  gesleept, dan heb je het mis.  Hoe vaak heb ik mensen wel niet horen zeggen nou politiek is niet mijn ding hoor. Natuurlijk is het wel jouw ding. Het gaat over jouw pensioen, over jouw zorgverzekering, over jouw toekomst, over jouw asfaltweg, over jouw school, over jouw planeet, over jouw zieke oma. Als je vindt dat degene niet doet waarom jij gestemd hebt op die persoon dan moet je dat laten weten, dan is het niet voldoende om op FB je onvrede uit te spreken, of over 4 jaar als je weer mag stemmen lekker tegen te stemmen. Het is gewoon een onderdeel van je leven,  van je bestaan op deze planeet dus onderneem eerder wat, spreek hem of haar erop aan, ga de straat op, maak een spandoek, staak, doe IETS! Maar ga niet thuis op de bank zitten mokken. Dat heeft nog nooit verandering opgeleverd. Als je niet weet hoe, lees dan eens over hoe het vrouwenstemrecht tot stand is gekomen of kijk naar een documentaire over verzet, over verandering. Een ding weet ik zeker het gebeurde niet zittend op de bank en het was niet met 1 stem geregeld.

Laat je vooral ook niet overdonderen door complexiteit of laat je niet aanpraten van dat begrijp je toch niet, je kunt meer begrijpen dan je denkt, vooral als je denkt. Probeer niet de wereld te veranderen in 1 dag, met 1 stem. Die korte termijn oplossingen hebben namelijk gevolgen op de lange termijn, invloed op de dag dat je kind oma of opa wordt, dat hij of zij kleinkinderen heeft en die ook op een gezonde planeet moeten leven zodat ook zij oma of opa kunnen worden.

Maar bovenal denk voor dat je stemt. Praat met elkaar als je het niet zeker weet, praat als je bang bent om bepaalde ontwikkelingen, informeer jezelf,  en zet elkaar niet in een hoekje van het domme geteisem of het linkse gepeupel. Want iedereen is meer dan dat!

2 Reacties op “PROTESTSTEM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s