Nee zeggen.

Week 1 van het bloggers bootcamp. Met dank aan Karin voor weer een fijne zomerse uitdaging!  De eerste opdracht luidt: Wat als je nee moest zeggen. Wat zou er gebeuren? Tegen wie of welke situatie zou je ‘nee’ zeggen? Waarom? Welke verwachtingen heb je? Heb je al eens ‘nee’ gezegd? Viel het mee of tegen? Wat heb je ervan geleerd?

Poeh. Ik hou niet van nee zeggen om het nee zeggen maar er zijn nu zoveel zaken die naar boven komen in de wereld waar ik heel hard nee dat wil ik niet! tegen wil zeggen.

Nee tegen racisme en discriminatie! Nee tegen de deal van Europa met Turkije inzake de vluchtelingen, vreselijk resultaat levert dat op en geloof me dat wegkijken komt de wereld duur te staan, it will come back to bite us! Nee tegen vrouwenhandel! Nee tegen uitbuiting en misbruik van kinderen! Nee tegen het neerschieten van mensen omdat ze een andere huidskleur hebben! Nee tegen mensen die denken dat alle witte mensen racisten zijn! Nee tegen Putin en consorten die financiële steun geven aan extreem rechts in Europa! Nee tegen al die bommen die alleen maar meer ellende oproepen! Nee tegen mensen met een drang om hun geloofsovertuiging aan andere op te leggen, een waarde oordeel over je uitspreken! Nee tegen Trump, Wilders en consorten! Nee tegen mensen die denken dat als ze maar nee of ja roepen op een referendum hun problemen zijn opgelost! Nee tegen het niet ouder mogen worden, jongeren die al op hun twintigste bezig zijn met botox! Nee tegen de economisering van onze samenleving waar alleen maar naar financieel rendement wordt gekeken (zeg dus ja tegen Jesse Klaver) Nee tegen het VVD klimaat in Nederland dat er voor zorgt dat de zorg wordt uitgekleed, dat alle sociale stelsels worden uitgehold, dat het straks alleen maar leuk leven is in Nederland als je rijk en blank bent! Nee tegen onze fatalistische houding. Waar zijn de mensen gebleven die op de barricades stonden, vochten voor gelijke rechten. Het lijkt tegenwoordig wel een vies woord als je het over de vakbond hebt of over gelijke rechten. Mensen hebben een soort van zelf regulatie gekregen waardoor het wel lijkt alsof het een zwakte bod is als je je stem laat horen, als je aangeeft dit kan zo niet. Beetje besmuikt wordt er gelachen door de mensen die eigenlijk in het zelfde schuitje zitten maar graag net doen of ze op dat jacht zitten in plaats van diezelfde trekschuit. En zo zijn er nog zoveel zaken die mij kwaad en verdrietig kunnen maken en waar ik heel hard nee tegen wil zeggen, zoals het leed dat wij mensen dieren aan kunnen doen, de aarde als speelbal zien, geen verantwoordelijk lijken te willen of kunnen dragen voor ons gedrag.

Natuurlijk zijn er ook op het persoonlijke vlak zaken waar ik Nee tegen zeg, zoals mn ziekte, waardoor  je buiten de maatschappij komt te staan, je inkomsten een speelbal van populisten is die graag geld weghalen bij de machtelozen (maar zijn we niet alleen maar machteloos omdat we denken alleen te staan en zouden we niet sterk zijn als we samen zouden komen en gezamenlijk nee zeggen) in plaats van achter de mensen aan te gaan die miljarden aan de maatschappij en de staatskas onttrekken door belastingontduiking alleen maar om nog meer te hebben, zoveel hebben dat ze van gekkigheid niet weten waar ze hun geld aan uit moeten geven. Ook zeg ik Nee tegen die Bokito die op zijn werk wil heersen door angst, en die de mensen die niet voor hem weg schieten en die het belang van het bedrijf en zijn medewerkers vooropstellen op een zijspoor probeert te zetten en op die manier weg wil pesten alleen maar omdat zijn eigen ego het niet trekt.

Ik zeg heel graag Ja tegen de mensen die vooruit willen in samenwerking en voor een betere en vooral eerlijkere verdeling van de rijkdommen van deze aarde zijn. Een utopie? Wellicht maar ik verwacht ook niet dat we allemaal met bloemetjes in het haar door de bollenvelden fladderen. Ik hoop wel dat gezond verstand en het openstaan voor de veranderingen die nodig zijn om met elkaar zo goed mogelijk te leven en het je zelf in dienst van die maatschappij stellen belangrijker worden dan alleen maar het nastreven van persoonlijk genot en het ons terugtrekken in ons eigen kleine wereldje waar angst, haat zaaiende en graaiende populisten ons graag willen hebben.

3 Reacties op “Nee zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s