Schoppenvrouw – Mensje van Keulen

9200000051628478

Ik dacht dat ik al vaker wat van Mensje van Keulen had gelezen maar ik moet tot mijn spijt bekennen dat dit toch mijn eerste kennismaking is met haar werk.

Paula, speelt de hoofdrol in beide verhaallijnen. In het heden is daar Emmy haar dochter en Oscar, een man van aanzien, een notaris. Paula ziet heel toevallig op tv een oproep waarin gevraagd wordt of men deze vrouw kent – ze weet het meteen het is Emmy haar dochter – die verdacht wordt van een roofoverval op een ouderstel waarbij de oude man is komen te overlijden. Ze wil dit het liefst wegstoppen met een groot glas wijn en het vooral geheim houden voor Oscar.

In het verleden krijgen we te maken met Charlie, een bijzonder meisje waar Paula zich tot aangetrokken voelt, en haar broer Tobias. Het is een vreemd stel. Ze lijken niet echt. Ze lijken een stel ongrijpbare figuren die zich zwevend door het leven verplaatsen en nu toevallig Paula zijn tegengekomen. Er ontstaat langzaam en in het geheim een band tussen de twee meiden en Tobias lijkt de vreemde snuiter die wel mee mag spelen maar er toch niet echt bij hoort of bij wil horen. Er is ook nog een mysterieuze moeder, die altijd ziek in bed ligt en een vader die altijd werkt en nooit thuis is. Ze ontmoet ook hier de ziener Adami die een voorspelling doet die een vloek over haar toekomst lijkt te trekken.

In eerste instantie dacht ik van dat is een dun boekje maar wat weet zij goed een verhaal te vangen in een paar woorden en dan ook nog met zo een ondertoon a la Stephen King. Constant heb je het beklemmende gevoel dat er iets niet klopt. Zijn de herinneringen wel echt? Maar daar is zoveel ruimte voor ingebouwd, dat het verhaal eigenlijk ook nog in twee delen uit elkaar valt, en moet dus op zijn minst wel relevant zijn. Uiteindelijk komt het gevoel van buitensluiting in beide verhalen voor waardoor de kring rond is en ze in een soort van twilight-achtig gevoel komt te leven. Ze ontkomt niet aan de vloek van ziener Adami.

En dat allemaal in 123 bladzijden, chapeau!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s