Henry! – Thomas van Aalten

9200000050670873

Achterflap:

Nederland, begin jaren zestig. De welvaart groeit en twintiger Henry Imholz, wereldburger en zoon van een steenrijke ondernemer, voelt dat haarfijn aan. Na een baantje als dagbladverslaggever besluit Henry zijn eigen tijdschrift op te zetten – en hij geeft het zijn eigen naam. Henry! bevat flitsende reportages, een societyrubriek, spraakmakende interviews en advertenties voor sterke drank en automerken. De lezers verslinden het blad. Als eind jaren zestig het optimisme in Nederland plaatsmaakt voor maatschappelijke onrust, lijkt Henry zijn doelgroep uit het oog te verliezen. Een drama uit het privéleven van Henry brengt bovendien het voortbestaan van zijn tijdschrift in gevaar. Henry! is een meeslepende roman over de even romantische als grillige hoogtijdagen van de Nederlandse tijdschriftenindustrie, van eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig van de twintigste eeuw.

Leeservaring:

Henry! is veel meer dan een boek dat over de tijdschriftenbranch gaat. Het gaat over verlies, het leven van overleden dierbaren leven , verwachtingen,  verdriet dat niet doorleefd wordt maar overschreeuwd door ambities, dromen die waarheid worden maar door de veranderende maatschappij worden geminimaliseerd tot statistieken en omzet.

Henry! speelt zich ruwweg af van 1957 tot 1982 maar ook de jaren voorafgaand aan zijn succes zijn zeer bepalend voor het leven van Henry en er zijn dan ook regelmatig flashbacks. En zo kom je als lezer langzaam te weten wat er is gebeurd met de broer van Henry en diens vrouw Jessica en wat voor impact dat heeft gehad op het handelen en obsessief naleven van dromen door Henry.

Henry! Geeft een mooi inkijkje in het ontstaan van de bladencultuur in Nederland. Henry bedenkt iets nieuws, iets radicaals, iets ongekends in Nederland. Een blad dat voorziet in dromen en verlangen. Die de generatie van na de oorlog leert los te komen van het verlies en vooruit te kijken naar een toekomst met veel glamour en vooral veel wensen. Het blad is een ongekend succes en geeft de bedenker ervan het gevoel dat alles mogelijk is. Naast zijn succesvolle carrière die ook ruim bestaat uit drank, sigaretten en drugs is hij ook succesvol op het persoonlijke vlak. Hij ontmoet een mooie vrouw en ze krijgen twee kinderen, een jongen en een meisje. De omslag in zijn carrière gaat langzaam, onopvallend maar op een gegeven moment moet Henry onder ogen zien dat er niemand echt zit te wachten op dromen, op een echte visionair. Men wil geld zien en dat maakt niet uit hoe, dus waar hij voorstaat, vernieuwing komt juist zuur genoeg op een eenheidsworst uit en herhaling van hetzelfde.  Hetgeen hij zelf in werking heeft gezet keert zich tegen hem. De omslag in zijn persoonlijke leven is veel grootser en heeft veel meer impact op Henry. Hij wordt uiteindelijk gedwongen om echt naar zichzelf en de wereld te kijken. Uiteindelijk zijn  z’n kinderen degene die tot hem door kunnen dringen en wordt de zelfdestructie een halt toegeroepen.

Koppel aan dat alles een prettige schrijfstijl, een verhaal waar je zo in zit en een hoofdpersoon met vele lagen en dan heb je een ***** boek. Een boek dat alles heeft, zelfs een geweldige cover!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s