Moederziel – Krijn Peter Hesselink

moederzielAchterflap:
Als kind werd Jonathan door z’n moeder in de steek gelaten, zonder te weten waarom. Nu, jaren later, loopt hij haar onverwacht tegen het lijf in een Drents dorp waar hij op vakantie is. Wat hebben ze elkaar te zeggen?
Met ingetogen en beheerste stem voert Krijn Peter Hesselink de lezer mee naar de fantasiewereld van een jongetje en de rauwe realiteit van een volwassene. Op geraffineerde wijze schakelt hij tussen heden en verleden, tussen waan en werkelijkheid. Uiteindelijk blijkt het geheugen even onbetrouwbaar als de realiteit.

Daar ontbreekt eigenlijk een woord in de titel bedenk ik mij na het lezen van het boek. Alleen. Dat had er nog achter gekund of eigenlijk is het misschien ook wel beter zo de rest kun je zelf als lezer zelf ontdekken tijdens het lezen. Ze zijn het eigenlijk allemaal die karakters in Moederziel, alleen. Zo op het eerste gezicht is het een lekker leesbaar boek, humor ook maar het heeft veel meer. Zodra je het hebt dichtgeslagen werkt het verhaal nog even door en ja kun je er zelfs door gaan dromen. Het boek is prachtig gelaagd op een hele ongedwongen manier. Ik heb er dus echt van genoten, tijdens het lezen en het kauwen op het verhaal daarna.

In de hoofdrol is er Jonathan, hij vertelt het verhaal. Je krijgt beelden van zijn jeugd te ‘zien’ en waar het naar toe heeft geleid, het heden het moment dat hij op blote voeten door een Drents dorp loopt opzoek naar een apotheek die open is en waar hij per ongeluk z’n moeder tegen het lijf loopt. Jonathan zijn jeugd wordt gekenmerkt door zijn grote fantasie, die je kunt zien als overlevingsmechanisme om de thuis situatie te kunnen handelen, en het verdwijnen van zijn moeder. Het verhaal raakt in een stroomversnelling als Jonathan zijn net terug gevonden moeder, die nogal warrig blijkt te zijn, meeneemt naar het vakantiehuisje waar zijn vader en zijn vriendin zich bevinden. Dan lijkt zijn wereld te imploderen. Een prachtig debuut als romanschrijver. Kom maar met de tweede en die mag best langer zijn want wat een heerlijke onderkoelde schrijfstijl heeft Krijn Peter Hesselink. Een aanwinst voor de Nederlandse literatuur.

Met dank aan uitgeverij Podium voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s