Recensie Stille grond – Hilde Vandermeeren

boek_9789021458632Omschrijving:
Glasgow, 1983. Tijdens een stormachtige novembernacht verdwijnt de zesjarige Rosie Thompson uit de slaapkamer die ze deelt met haar tweelingzusje Ruby. Van Rosie ontbreekt sindsdien elk spoor. In dit gebroken gezin groeit Eve op, hun jongere zusje.
Dertig jaar later. Eve werkt als hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Glasgow. Haar leven wordt grondig verstoord door een bericht dat door iemand is achtergelaten in de kapel: Het spijt me wat er gebeurd is met Rosie Thompson. Moge God me vergeven.

Omdat het politieonderzoek niets oplevert, besluit Eve zelf actie te gaan ondernemen. Het wordt een zoektocht op leven en dood.

Recensie:

Stille grond is een thriller met een interessant uitgangspunt: tweelingen. Veel onderzoek wordt er in de psychologie gedaan naar dit fenomeen. Vooral tweelingen die vanaf de geboorte zijn gescheiden, om de zogenaamde nature versus nurture-theorie te onderzoeken. In Stille grond is er de tweeling Ruby en Rosie. Op 6-jarige leeftijd wordt Rosie ontvoerd, ze wordt ’s nachts uit haar bed gehaald en meegenomen. Sindsdien is het leven van het gezin Thompson nooit meer hetzelfde geworden. Hun ouders raken op die avond niet alleen Rosie kwijt maar ook Ruby, die zich langzaamaan terug trekt uit het leven. Het 3-jarige zusje van de meisjes, Eve, groeit op in een gezin waar twee zusters ontbreken. Door de tijd heen legt ze ook niet meer uit dat ze zusters heeft. Dan, na 30 jaar, komt er schot in de zaak als er in een kapel een boodschap door een onbekende wordt achtergelaten: ‘Het spijt me wat er is gebeurd met Rosie Thompson. Moge God me vergeven.’ Eve is het labbekakkerige gedrag van de politie zat en begint haar eigen onderzoek.

Eve is neergezet als een slimme en zelfstandige vrouw en is zeer doortastend. Zulke vrouwelijke hoofdpersonen mogen we vaker tegenkomen in de misdaadliteratuur. Het verhaal van Eve wordt in de hoofdstukken afgewisseld met het verhaal van Carol. Carol is een vrouw die gebukt gaat onder de sekte waarin ze is opgegroeid. Gevangen in haar leven en eigen huis probeert zij er voor haar zelf en haar dochter het beste van te maken. Maar door gebeurtenissen die het daglicht niet kunnen verdragen komt zij in opstand.

Stille grond is een vlotte thriller met een goede plot, prettige sterke hoofdpersoon en ook de andere karakters worden goed uitgewerkt. Het boek leest als een trein en ik ben benieuwd naar de andere thrillers van deze schrijfster. Het enige minpunt is dat het een psychologische thriller wordt genoemd en tot op zekere hoogte begrijp ik dat, maar er zijn aan het eind van het verhaal, zonder nou een clou weg te willen geven, een aantal veranderingen die nogal plotseling plaatsvinden. Iets meer aandacht aan die processen hadden dit boek vijf sterren kunnen bezorgen, nu krijgt het van mij vier mooie sterren.

****

Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s