Het duistere dal – Thomas Willmann

duister
Achterflap:In een afgelegen dal hoog in de bergen, ingeklemd tussen machtige bergen, ligt een dorp. Op een dag arriveert er een vreemdeling die vraagt om kwartier voor de winter. Om te schilderen. Zeer onwillig wordt hem onderdak toegewezen in het huis van weduwe Gader. Door de eerste grote sneeuwval komt het dorpsleven tot stilstand. Maar dan verongelukt de jongste zoon van de Brennerfamilie. Een tweede zoon wordt teruggevonden in een beek …Een ijzingwekkend verhaal over liefde en dood, schuld en vergelding. Thomas Willmann heeft een roman geschreven waarin het verleden tot heden wordt en een eenvoudige geschiedenis van wraak tot buiten gewone literatuur.

Dit boek lag als een verrassing op de deurmat, altijd leuk zo een onverwachts cadeautje maar ja de vraag blijft wel of het boek je aanspreekt. Dat besefte de uitgeverij ook want na 220 bladzijden stopte het boek en de overige bladzijden kon je opvragen als je wilde weten hoe het verder ging. Nou is dat natuurlijk op een moment in het verhaal gedaan dat je echt wel wilt verder lezen. Dus de overige 140 werden per e-mail opgestuurd.

Vanaf het begin is het duidelijk dat er onderhuids iets speelt maar dat wordt heel subtiel gedaan. De schrijfstijl is afstandelijk, de karakters zijn dat ook, de schrijver maakt het de lezer niet makkelijk en daar ligt de uitdaging. Je weet, voelt dat het verhaal een twist krijgt, maar wanneer en wat doet dat dan uiteindelijk met het verhaal. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in een afgelegen plateau/hoog gelegen dal, waar precies wordt niet duidelijk, waarschijnlijk wel in een Duitstalig gebied. De mensen wonen daar compleet geïsoleerd, zeker in de winter is de smalle doorgang naar het lager gelegen dal niet doorgankelijk. Het is een kleine gemeenschap en ze lijken op het eerste gezicht ook een hele hechte, maar ze lijken ook langs elkaar heen te leven, zolang iedereen zich maar aan de ongeschreven regels houdt. Het dagelijkse leven is sober en bestaat uit hard werken en weinig feesten. De hele zetting doet wat wereldvreemd aan. Ongeveer na twee derde van het boek wordt het heftig, die twist komt extra hard over omdat het eerste gedeelte bijna onderkoeld is geschreven. De tweede helft wordt gekenmerkt door een wreedheid die hele generaties beïnvloed en in hun greep houdt. De vreemdeling komt een rekening vereffenen.

Een bijzonder boek, voor de lezer die wel eens iets anders wil lezen dan de standaard spannende roman. De sfeer van het boek deed mij denken aan de boeken van Anderea Maria Schenkel, zoals in Blik op het duister. Mocht het ooit verfilmd worden dan denk ik aan een (jonge) Clint Eastwood in de hoofdrol.

Het duistere dal ****
Thomas Willmann
Meridiaan Uitgevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s