IJskoud – Isa Maron

Noordzeemoorden_IJskoud_600IJskoud is het sterke vervolg op Galgenveld. Na het lezen van Galgenveld was ik benieuwd hoe het verhaal zich zou ontwikkelen. Het fijne van dit soort serieboeken is namelijk dat de hoofdpersonen ook een groei doormaken of in ieder geval ook een eigen verhaallijn hebben die als een rode draad door de boeken heen loopt. Zo ook hier. Kyra Slagter een jonge meid die een aantal jaren geleden haar zuster is kwijtgeraakt, studeert nu Forensisch onderzoek aan de hoge school in Amsterdam. Naast dat zij op een of andere manier altijd betrokken lijkt te raken bij de moordzaken die door Maud Mertens worden afgehandeld, zijn zij samen ook nog steeds opzoek naar Sarina. Alleen omdat de huidige zaken alle aandacht opeisen gaat dit onderzoek langzaam. Te langzaam naar Kyra’s zin en gaat zij zelf dus op onderzoek uit en niet geheel zonder resultaat.

In Galgenveld werden diverse mensen op gruwelijke wijze vermoord in IJskoud komt een andere nachtmerrie tot leven, kinderen die bij klaarlichte dag verdwijnen. Het team van Maud Mertens moet alle zeilen bijzetten om in de buurt van deze brute en brutale ontvoerders te komen. Steeds blijven deze een stap voor totdat Maud op haar intuïtie afgaat.

Het verhaal is sterk in de zin van dat de spanningsboog goed is opgebouwd, het is vlot en met een scherpe pen geschreven. Isa Maron schuwt niet de gruwelijke details maar overschaduwt daarmee niet de rest van het verhaal. Goed gedaan. Geloofwaardige karakters waar je als lezer een band mee opbouwt waardoor je de volgende delen ook wilt lezen. Je wilt toch weten wat er met Sarina is gebeurd! Aan het eind bekroop mij even het gevoel is de gebeurtenis met de kinderen helemaal geloofwaardig? Maar ja dan krijg je een melding van de Volkskrant dat er bij een aanslag op een school in Pakistan 155 mensen, voornamelijk kinderen, zijn omgekomen. Of denk ik terug aan de documentaire op tv waar kinderen in India eenzaam in een container wonen waar mannen misbruik van ze kunnen maken. Groot slot erop en eventuele baby’s die geboren worden door dit misbruik worden onder de container gelegd zodat de verkrachters daar geen last van hebben. De werkelijkheid is altijd gruwelijker.

Het boek is een aanrader voor de liefhebbers van o.a. Corinne Hartman. Isa Maron zet zich met deze serie duidelijk op de kaart en komt daarmee ver boven het maaiveld uit van het Nederlandse thrillerlandschap. Ben heel benieuwd naar het vervolg in deze serie van De Noordzee moorden.

Not just any book leesclub.

Een Reactie op “IJskoud – Isa Maron

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s