Die andere wereldoorlog – De offers van Kees van Beijnum

offersMet de titel bedoel ik niet die eerste WO maar die in Azië tijdens de tweede wereldoorlog. Onze eigen geschiedenislessen staan bol van de verschrikkingen begaan onder het Hitler bewind. Terecht want het heeft miljoenen mensen het leven gekost maar ook nu leeft de oorlog nog voort in allerlei trauma’s die weer op andere generaties worden overgegeven. Neemt niet weg dat er aan de andere kant van de wereld ook verschrikkingen hebben plaatsgevonden en ook die hebben diepe sporen nagelaten in de hedendaagse verhoudingen.

In De offers wordt deze kant belicht door de oorlogstribunalen in Tokio, georganiseerd door de Amerikanen, centraal te stellen. Daar was ook een Nederlandse rechter bij betrokken. Zijn (fictieve) verhaal wordt hier uit de doeken gedaan. Bijzonder interessant gegeven en ook omstreden, zie: Commotie over nieuwe roman Kees van Beijnum.

Volgens de achterflap stelt Kees van Beijnum in deze roman onnadrukkelijk maar beslist de vraag naar goed en kwaad, en naar de morele verantwoordelijkheid van het individu. Volgens mij stelt hij daarnaast ook overduidelijk vast dat ieder individu zowel tot het goede als het kwade in staat is. Net maar gezien de omstandigheden waarin je moet overleven.

Mijn eigen interesse ging uit naar het Japan en de Japanners in die periode. Historie vermengt met nostalgie en een totaal andere cultuur. Dat komt echt tot zijn recht in dit boek. Het boek kent verschillende verhaallijnen zoals die van de Nederlandse rechter Rem Brink, zangeres Michiko en Hideki Yoshimura een jonge knul die zwaar gehavend uit de strijd in China terugkeert naar zijn familie in een klein Japans dorpje. Hij ziet zich geconfronteerd met zijn eigen oorlogsmisdaden als een aantal Amerikaanse soldaten in het dorp de vrouwen komen verkrachten. Alle personages leveren een gelijkwaardige bijdrage aan het totaal.

Een kleine kanttekening wil ik echter wel plaatsen omdat ik vind dat de karakters erg gesloten blijven en vooral die van de Japanse zangeres Michiko. Ik had zo graag meer inzicht willen hebben in haar drijfveren en innerlijke processen die daar mee gepaard gaan. Zoals Schopenhauer zei “Lezen is denken met het hoofd van een ander in plaats van met dat van jezelf.” Dat miste ik een beetje.

Achterflap: Tokio, 1946. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters van het Tokio Tribunaal waar de grootste Japanse oorlogsmisdadigers terecht staan. Ter afleiding van de machtsspelletjes en voortdurend wisselende allianties van zijn collega’s probeert Brink het hem vreemde en totaal verwoeste land te verkennen. Als Brink de Japanse zangeres Michiko ontmoet, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren, ontluikt er een geheime liefde die niet zonder gevaar blijkt. Gedwongen vertrekt ze naar haar geboortedorp in de bergen, waar vlak daarvoor in stilte gruwelijke oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. Kees van Beijnum stelt in deze roman onnadrukkelijk maar beslist de vraag naar goed en kwaad, en naar de morele verantwoordelijkheid van het individu.

Een Reactie op “Die andere wereldoorlog – De offers van Kees van Beijnum

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s