Recensie Thuis in Portugal – Marieke Woudstra

thuis in portugalThuis in Portugal *****
Marieke Woudstra
Roman
De Boekerij
218 pagina’s
juli 2014

Thuis in Portugal gaat over liefde! Liefde voor het leven, voor Portugal, voor elkaar, voor lekker eten en voor de natuur. Marjolein en Bart hebben al het nodige meegemaakt in hun leven als ze elkaar ontmoeten. Marjolein is gescheiden, werkt in de zorg en is alleenstaande moeder van twee tiener meiden die op het punt staan hun vleugels uit te slaan. Bart is een avonturier die gedesillusioneerd terugkomt uit zijn geliefde Nicaragua waar hij als dierenarts heeft gewerkt op een paardenranch.

Als ze elkaar een aantal maanden kennen vertrekken ze voor een vakantie een paar weken naar Portugal. Marjolein heeft daar al eerder gewoond toen ze nog studeerde. Ze is altijd verliefd gebleven op Portugal en heeft een droom. Leven in Portugal, zonder alle stress, meer een met de natuur. Leven van wat het land je te bieden heeft. Maar voordat ze die stap kunnen en durven nemen komen ze eerst nog een aantal malen terug in hun geliefde Portugal en gaan ze op onderzoek uit. Wat zoeken ze precies en belangrijker nog hoe gaan ze dat financieren want hun financiële situatie ziet er door banen verlies en de heersende crises niet al te florissant uit. Maar als ze dan uiteindelijk toch wat mazzel blijken te hebben en zij een bescheiden optrekje kunnen kopen worden de knopen snel doorgehakt en gaan zij proberen zo milieuvriendelijk en zo onafhankelijk mogelijk daar een bestaan op te bouwen op het platteland waar de jeugd is verdwenen. Dit wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de kennis en warmte van de oudere garde die daar nog probeert te overleven en hun met raad en daad bijstaan.

Wat een heerlijke schrijfstijl heeft Marieke Woudstra en wat komt haar liefde voor Portugal en zijn mensen mooi tot leven. Opgekruld op de loungebank in de tuin verlang je naar dit prachtige land met zijn karakteristieke bewoners. Voel je de zon op je huid en proef je die heerlijke olijfolie, vijgenjam, geitenkaasjes en wat zij al niet meer gaan maken en op de Nederlandse markt willen gaan brengen. Wat verlang je naar die rust, het werken met je handen en het maken van iets puur natuurs en dat op een manier die lovenswaardig is. Het is geen sprookje, het is hard werken maar zonder die stress en in een prachtige omgeving waar de mensen nog alles voor elkaar over hebben. Ik hoop op nog veel meer delen en het is een aanrader voor alle liefhebbers van de boeken van Carol Drinkwater die o.a. De olijfgaard heeft geschreven.

Deze recensie is ook op Hebban.nl te lezen omdat het toeval wilde dat ik een ebook toegestuurd kreeg van de uitgeverij voor op m’n blog te bespreken en ik spontaan een paperback opgestuurd kreeg van Hebban om voor hun te recenseren.

Een Reactie op “Recensie Thuis in Portugal – Marieke Woudstra

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s