Recensie Poppenhuis – David Hewson

poppenhuisPoppenhuis ****1/2
David Hewson
Thriller
382 pagina’s
mei 2014

In de hoofdrol hebben we Pieter Vos een ex-rechercheur die er de brui aan heeft gegeven toen zijn dochter verdween en hij niet in staat was de belangrijkste persoon in zijn leven te redden. Zijn huwelijk is gestrand. Zoals je wel vaker ziet als mensen iets heel heftigs meemaken. Je groeit of naar elkaar toe of er blijft niks meer over. Pieter Vos leeft nu op z’n woonboot waar van alles aan moet gebeuren om het eigenlijk leefbaar te maken maar hij brengt liever zijn tijd door met een biertje en een jointje. Totdat de dochter van een opportunistische politicus verdwijnt. Die verdwijning heeft veel overeenkomsten met de verdwijning van zijn eigen dochter dus zijn ex-baas heeft niet heel veel overredingskracht nodig om hem weer mee te laten draaien in het Amsterdamse politiekorps. Hij kiest daar als maatje de eigenwijze Laura Bakker die eigenlijk op het punt staat om ontslagen te worden. Ze komt uit de provincie, is dwars, weet niet wat teamwork is en toch ziet Pieter Vos wat in haar. Waarschijnlijk zijn hun karakters niet zo verschillend en zijn zij beide instaat integer te blijven in een wereldje waar een oogje dichtknijpen voor de juiste mensen niet vreemd is. Een interessant stel dus.

Verder krijgen je als lezer te maken met politici die soms ten onder gaan aan hun eigen twijfel maar ook aan hun eigen ego en dan heb je nog degene die precies weten hoe het spel gespeeld moet worden. Zo ook in het criminele circuit van onze hoofdstad. Die eerst werd geregeerd door ene Theo Jansen, maar hij is in de gevangenis beland en zijn imperium is overgenomen door een Surinaamse crimineel die met net zo een harde hand regeert. Als die twee dus in aanraking komen met elkaar is het hek van de dam.

Poppenhuis heeft alle ingrediënten die je mag verwachten van de schrijver van The Killing. Politieke intriges, corruptie, moord, het criminele circuit, veel verdachten en een sterk plot. Het enige waardoor het boek geen 5* krijgt is dat de vaart in het verhaal soms een beetje mist en ook de toegankelijkheid van de hoofdrolspeler soms iets te wensen overlaat. Maar wellicht is dat voor het vervolg gedaan zodat het karakter van Pieter Vos zich kan blijven ontwikkelen. Maar verder is het gewoon een zeer goede politieroman waar veel research aan vooraf is gegaan in Amsterdam. En dat is echt een pluspunt dat het zich afspeelt in onze hoofdstad en je je in de Jordaan waant als Pieter Vos door zijn buurt dwaalt waar hij op zijn woonboot woont. Het plot heeft vele lagen en verdachten waardoor je blijft lezen. De schrijfstijl is zoals die hoort te zijn voor een politieroman, straight to the point. Een aanrader, je raadt het al, voor de liefhebbers van thrillers a la The Killing.

Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl

Advertenties

Een Reactie op “Recensie Poppenhuis – David Hewson

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s