Recensie Hartslag – Holt & Holt

hartslag1Hartslag ***1/2
Holt & Holt
Uitgeverij Cargo
2011
432 pagina’s

Samenvatting:
Een ICD, de implanteerbare cardioverter defibrillator, is een slimme pacemaker die levens redt en jaarlijks bij miljoenen mensen wordt geïmplanteerd. Maar in het voorjaar van 2010 sterven twee hartpatiënten in een Noors ziekenhuis ten gevolge van de pacemaker die hun leven had moeten redden. Dokter Sara Zuckerman, hoofd-cardiologie van het Bærum Ziekenhuis, is de eerste die vermoedt dat er iets vreselijk mis is met de meest gebruikte pacemaker ter wereld. Zuckerman ontdekt met haar collega Ola Farmer een computervirus dat de ICD heeft besmet, een computervirus met dodelijke gevolgen. Ergens op de wereld heeft iemand de programmatuur aangepast om levens te nemen in plaats van te redden. En het virus verspreidt zich steeds verder.

Recensie:
Hartslag is een Noorse thriller geschreven door broer en zus Holt. Anne Holt, voormalig minister van Justitie, kennen we al als thrillerschrijfster maar voor broer Even Holt is het zijn debuut. Even Holt is civiel ingenieur en cardioloog in het dagelijks leven en daar hebben we dan ook meteen de link met het verhaal.

Een van de hoofdpersonen in deze medische thriller, die zich overigens afspeelt in precies het ziekenhuis waar Even werkt, is Ola Farmen een civiel ingenieur en cardioloog. Hij gaat samen met dokter Sara Zuckerman, hoofd cardiologie, de strijd aan om de dader te vinden die een wel heel ingenieus virus heeft ontworpen om een ICD (een slimme pacemaker zeg maar) een eigen leven te gaan laten leiden. Hierdoor komen twee patiënten te overlijden die kort daarvoor door dokter Zuckerman zijn geopereerd. Farmen en Zuckerman vormen een goed duo dat niet altijd conform de ziekenhuisregels handelt. Dat brengt hun glorieuze carrières in gevaar.

Het is een mooi opgebouwd verhaal dat zich afspeelt zowel in Amerika als in Noorwegen. Er worden verschillende verhaallijnen geïntroduceerd die ook nog verspringen in tijd. Dus een thriller die de aandacht van de lezer eist, zeker in het begin als de verschillende karakters worden geïntroduceerd. Dat beiden schrijvers de knowhow hebben om een dergelijke thriller te schrijven mag duidelijk zijn. Na het lezen van de eerste hoofdstukken is men in staat zelf een ICD te plaatsen. Ook krijgen we nog een lesje in aandelen en dat alles maakt dat het verhaal goed in elkaar zit maar ook afstandelijk blijft. Het plot is interessant en ook geloofwaardig.

Een degelijke thriller voor degene die van strak geschreven verhalen houden met niet al te veel poespas.

Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s