Alles hiervoor – aantrekken en afstoten

alles
De jonge Jonathan heeft zowel zijn moeder als zijn broertje verloren. Als hij later last krijgt van paniekaanvallen, wordt hij gedwongen op zoek te gaan naar de oorzaak van zijn angst. Na een zeven jaar durende afzondering reist hij af naar de wildernis van Big Sur, Californië. Daar ontmoet hij de Noor, een charismatische man die een grote invloed op hem uitoefent. Als ze samen de Mojavewoestijn in trekken, is een confrontatie angstaanjagend en onafwendbaar. Jonathan voelt zich na de krachtmeting niet verslagen, maar gelouterd. Hij kan de relatie met zijn vader herstellen en aan zijn prille gevoelens voor Bette gehoor geven. Maar dan vallen er doden onder politici en ondernemers en alle sporen leiden naar de Noor. Jonathans leven kantelt voor de tweede keer, hij kan zich niet opnieuw afsluiten. Om de liefde voor Bette tot bloei te laten komen, moet hij afrekenen met de Noor.

De Noor is een abstracte figuur. Soms doen de stukken met Jonathan en de Noor aan als stukken uit de film de Fightclub. Bestaat de Noor echt of is hij de donkere kant van Jonathan, dat gevoel.

Hoewel het een road novel word genoemd en je door verschillende landen en steden trekt met Jonathan voelt de belevingswereld krap alsof je je alleen in de gevoelswereld van Jonathan begeeft. De rest wordt op afstand gezet. Zoals de Noor een aantrekkende en tevens afstotende werking op Jonathan heeft zo ook het verhaal dat je leest. Soms verdwijn je er in en soms moet je het echt bij de kladden pakken, herlezen, begrijpen, inleven.

Is het signaleren van misstappen voldoende of moet je actie ondernemen en waar ligt die grens, hoe ga je die over en zijn we daar allemaal toe in staat als we geloven dat we het doen in dienst van een hoger doel dan ons zelf? Of zijn het puur de narcisten zoals de Noor die kunnen doen wat ze doen? Dat zijn zo van die vragen die komen boven drijven bij het lezen.

Naast de Noor spelen ook de dood van Jonathan zijn moeder en zijn broertje een hoofdrol. Zo indringend die emoties die hem verlammen. Zeven jaar in solitude, weg van de wereld om niet nog meer te hoeven voelen en te verwerken. Totdat hij de Noor ontmoet. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat de Noor de zo mysterieuze en bijna mythische figuur hem uit zijn isolement haalt maar is het old fashioned love dat voor de ommekeer in zijn leven zorgt. Bette, die hij ontmoet in Frankrijk en waar hij zich door voelt aangetrokken en afgestoten. In eerst instantie is hij te veel bezig met wat er verwacht wordt, hoe hij zou moeten reageren totdat zijn gevoel en verstand weer op een lijn zitten en dan is alles mogelijk.

Een gedurfd en ontzettend geslaagd debuut. Een belofte voor de Nederlandse literatuur.

Een Reactie op “Alles hiervoor – aantrekken en afstoten

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s