Recensie Manzanilla – Ellen Gerretzen

manzanilla1
Manzanilla *****
Ellen G.
Uitgeverij Vrijdag
368 pagina’s
thriller

Samenvatting
Andalucía, Sanlúcar de Barrameda. Een welgesteld Duits echtpaar met Russische connecties wordt verdacht van drugshandel. De baas van de Policía Nacional blijkt bevriend met hen, het vermoeden bestaat dat hij betrokken is. Delicaat dus. Daarom roept Javier, baas van de Guardia Civil -in het geniep- Wolfgangs hulp in. Die spreekt immers Spaans en Duits en kan als zogenaamd vakantieganger ongestoord rondsnuffelen.

De Duitsers blijken contacten te hebben met een familie die een eeuwenoude Manzanillabodega bezit maar het onderling niet eens raakt over de te varen koers. Politiebaas Gordillo is hier kind aan huis. Bovendien verdwijnt een kleuter uit dezelfde familie tijdens de drukte op de Feria, het jaarlijkse Manzanillafeest waar vrouwen in kleurrijke jurken de sevillanas dansen. Dat ook dit kind niet snel teruggevonden wordt, zorgt voor paniek in de bloedhitte.
Een verdacht overlijden in die familie brengt Wolfgang met de hulp van Julia op een spoor: wat hebben de keldermeester en de bodegazoon gemeen?

Recensie:
Manzanilla is de vierde thriller met Wolfgang in de hoofdrol. Het fijne van dit soort politiethrillers, waarin de hoofdpersonen terugkerende karakters zijn, is dat je niet alleen gegrepen wordt door het verhaal maar ook door de ontwikkeling die deze karakters doormaken. En Ellen Gerretzen doet dat op doeltreffende en overtuigende wijze. Wolfgang en zijn lat-vriendin Julia maken de nodige groei mee op individueel niveau en in hun relatie door het verlies van hun ongeboren baby in het vorige boek maar in dit deel komt Wolfgang zelf oog in oog met een van zijn grootste angsten te staan.

In Manzanilla staat de gelijknamige sherry centraal en worden we meegezogen in de Spaanse hitte, cultuur, tapas, sherry en toeristische uitwassen. Je waant je in de kleine straatjes met de stoffige hete lucht en verlangt af en toe naar een koud biertje. Wolfgang wordt door zijn Spaanse ex-collega ingehuurd als detective om een Duits echtpaar en hun dubieuze Russische contacten in de gaten te houden maar vooral om de plaatselijke politiechef te observeren omdat deze iets te goede vrienden lijkt te zijn met diverse kopstukken in het criminele circuit in Sancular de Barrameda te Andalusië. Als Wolfgang nog maar net begonnen is met zijn onderzoek doet er zich al een andere zaak voor die zijn aandacht vraagt, de vermissing van een 6-jarig meisje. De zoektocht naar de daders zorgt ervoor dat Julia ook intensief betrokken raakt bij de zaak. Maar ook voor Gitta, de bareigenaresse uit Berlijn, en Siegfried, de excentrieke ex-patholoog anatoom zijn weer interessante rollen weggelegd.
Dat is tevens een van de andere sterke punten van deze serie, ook de bijrollen worden goed uitgewerkt en worden geloofwaardig in hun soms wel erg extreme gedrag. Daardoor ook bijzonder interessant voor de lezer en blijft er vooral bij Siegfried steeds het beeld hangen van hoe ver zou hij gaan met of zonder zijn medicatie tegen psychoses.

Manzanilla is daarnaast ook een lekker leesbaar boek door de vloeiende en tot de verbeelding sprekende schrijfstijl. Het plot is goed uitgewerkt en van de vier delen laat deze wellicht veel meer de privé detective Wolfgang zien in een omgeving waar hij niet de ex-commissaris is en dus veel meer aangewezen is op zichzelf en dat maakt hem soms kwetsbaar. Wat weer goed is voor de spanningsboog. De spanning is subtiel opgebouwd en iedere keer weet Ellen Gerretzen je te prikkelen om door te lezen. Met dit vierde deel bevestigd zij wederom te behoren tot de top van de Nederlandstalige misdaad auteurs. De boeken ademen research en liefde voor het schrijvers vak uit. Knap gedaan in een industrie die steeds vaker voor kwantiteit lijkt te gaan dan voor kwaliteit. Voor de liefhebbers van politieromans met echte karakters zoals Cato Isaksen van Unni Lindell. De verwachtingen waren hoog en die worden allen ruimschoots ingelost!

Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl

Een Reactie op “Recensie Manzanilla – Ellen Gerretzen

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s