Recensie De mazen van het net – David Mark

mazen
De mazen van het net ****1/2
David Mark
thriller
Nederlands
Paperback
335 pagina’s
Uitgeverij De Fontein
april 2014

Samenvatting:
Maak kennis met Aector McAvoy, rechercheur te Hull. Een boom van een kerel met een kerel met een zachtaardig karakter, meer bedreven met computers dan met wapens. McAvoy werkt samen met zijn directe chef Trish Pharoah, de hoofdinspecteur die zowel haar verstand als haar uiterlijk gebruikt om haar doel te bereiken. Het tweetal wordt op een moordzaak gezet waarin maar weing aanknopingspunten te vinden zijn. Het onderzoek is nauwelijks van start gegaan als McAvoy zelf getuige is van een aanslag. Ondanks de radicaal verschillende manieren waarop de twee slachtoffers om het leven zijn gebracht, ontdekt hij een verband – een patroon dat suggereert dat deze moordenaar nog lang niet klaar is.

Recensie:
Op de voorkant van het boek wordt David Mark vergeleken met Harlan Coben. Dan wel Coben in zijn hoogtij dagen. Wat een ijzersterk debuut. Goed plot, goed uitgewerkte karakters, beide rechercheurs weten gebruik te maken van hun uiterlijk de een door zijn lengte en kracht en de ander door haar uitwerking op mannen. Maar wel professioneel. Zoals in vele politiekorpsen heeft Pharoah het als vrouwelijke hoofdinspecteur niet makkelijk. Altijd haantjes die dat niet trekken, ook zo in dit korps. Maar Pharoah is intelligent en weet ook op wie ze kan vertrouwen dus samen met McAvoy knoopt ze alle losse eindjes aan elkaar en gaan beiden niet voor de makkelijk arrestatie. Dat maakt ze binnen het korps Zware Geweldsdelicten niet geliefd. McAvoy is een weer war van tegenstrijdigheden, vooral zijn behoefte om het goed te doen maakt het leven niet gemakkelijk voor hem. Daarbij heeft hij de grote en het uiterlijk van een sterke beer dus hij is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Een voorgaande zaak waarbij een foute politieman door zijn toedoen is opgepakt (en hij zelf zwaargewond raakte) maakt dat zijn oud collega’s hem wantrouwen. De nieuwe garde is makkelijker in de omgang voor McAvoy. David Mark weet ook de omgeving tot leven te wekken en je waant je in Hull met zijn overspelbare gure winterweer. De spanningsboog is goed, nergens zakt het verhaal in en je blijft lekker doorlezen. Een ijzersterk debuut en zoals Val McDermid op de voorkant meldt “ met een frisse schrijfstijl, een boeiende hoofdpersoon en een goed verteld verhaal. Een uitzonderlijk debuut van een groot nieuw talent”. Nu eens een quote die klopt!

Over de auteur:
David Mark werkte lange tijd als misdaadverslaggever voor The Yorkshire Post. In die hoedanigheid raakte hij vertrouwd met de duistere kant van Hull, de stad waarin hij de boeken rondom Aector McAvoy situeert.

Reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Een Reactie op “Recensie De mazen van het net – David Mark

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s