Recensie Veroordeeld – Karin Slaughter

veroordeeld
Veroordeeld *****
Karin Slaughter
Thriller
mei 2014
Bezige bij

Samenvatting:
Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy direct geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Daarbij is het de slechtst mogelijke dag om te beginnen, want een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld. Maar Kate is niet de enige vrouw die het moeilijk heeft. Maggie Lawson stapte in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als ze ontdekt dat haar broer Jimmie feiten achterhoudt in zijn verklaring over de aanslag besluit ze met haar nieuwe partner Kate op onderzoek uit te gaan. Ondanks de tegenwerkingen van hun mannelijke collega’s volgen Maggie en Kate het spoor van een moordenaar van wie ze zeker weten dat hij opnieuw zal toeslaan. Maar wanneer? Het spoort leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen…

Recensie:
Slaughter heeft met Veroordeeld een weergaloze thriller geschreven. Ze laat zien dat ze heel goed in staat om geloofwaardige karakters neer te zetten in ongekend harde omstandigheden. Atlanta, jaren 70. Grote veranderingen opkomst. Vrouwen die bij de politie gaan, dezelfde vrouwen die nog geen huis kunnen krijgen zonder dat een mannelijk familielid meetekent! Homo’s, hippies, interraciale huwelijken. Iets waar de rednecks niet mee om kunnen gaan. Ook binnen het politiekorps van Atalanta is het niet anders. Maggie Lawson wordt door haar eigen oom en zijn maten binnen datzelfde politiekorps geterroriseerd. Maggie is al een aantal jaren politieagent net zoals haar broer Jimmy, alleen die wordt op handen gedragen door de oude garde. Kate een groentje net van de academie en afkomstig uit een van de beste buurten in Atlanta is hun nieuwste target. Maar de vrouwen laten zich niet kennen. Onderling zijn ze ook geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken maar ze begrijpen dondersgoed dat ze zonder elkaar niks zullen bereiken binnen dit mannen bolwerk. Het gaat duidelijk om overleven binnen het korps maar vooral ook daarbuiten. Als er dus een copkiller aan de gang gaat sluiten de gelederen zich. Natuurlijk worden de dames op afstand gehouden, dus gaan ze zelf op onderzoek uit.

Het verhaal is ontzettend goed neergezet. De karakters spatten van de pagina’s af, zo ook het Atlanta van de jaren 70. Mijn petje af voor de vrouwelijke agenten in die tijd, wat ongelooflijk hard hebben deze vrouwen moeten strijden voor een gelijkwaardige behandeling. Alles en iedereen is in hokjes ingedeeld en tussen en binnen die hokjes is de hiërarchie van levensbelang.

Het plot is sterk, de spanningsboog is perfect, de karakters komen tot leven en het boek is zo geschreven dat je het in een keer MOET uitlezen! Je krijgt een beeld voorgeschoteld van het Amerika zoals het ook kan zijn, hard en rauw. Rednecks die bang zijn voor veranderingen. Die proberen hun angsten te overschreeuwen en denken met intimidatie en bruut geweld te voorkomen dat de anders zijnde en denkende meer macht krijgen. Alleen de vooruitgang is niet te stoppen en uiteindelijk zetten ze zichzelf buitenspel omdat ze niet mee kunnen in de nieuwe tijd. Iets wat sommige wereldleiders nog steeds niet door hebben. Voor mij is dit nu al de thriller van 2014. Een must-read!

-Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl

Een Reactie op “Recensie Veroordeeld – Karin Slaughter

  1. Pingback: De leesstatistieken van 2014. | Itsanoushka's Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s