Recensie Stille Stem – Ann Cleeves

stille stemStille stem ***
Ann Cleeves
Uitgeverij A.W. Bruna
2013
288 pagina’s

Omschrijving:
Wanneer Vera Stanhope een uurtje pauze neemt om een paar baantjes te trekken in het plaatselijke wellness-centrum, vindt ze in de sauna het lichaam van een vrouw. Heel even vraagt Vera zich af of er misschien sprake is van een natuurlijke dood, maar helaas. Samen met haar team ondervraagt Vera het personeel van het wellness-centrum en de nabestaanden van de dode vrouw, een alleenstaande moeder en maatschappelijk werkster. Haar dochter Hannah blijkt een relatie te hebben met Simon, een jongen uit een welgestelde familie, en zijn ouders zijn het volstrekt niet eens met de relatie. Terwijl Vera’s collega Joe Ashworth een balans probeert te vinden tussen zijn privéleven en zijn baan, geniet Vera van het feit dat ze weer de leiding heeft over een onderzoek. Dan blijkt dat het slachtoffer betrokken was bij een schokkende zaak rond een kind en dreigt het onderzoek volledig uit de hand te lopen.

Recensie:
Vera Stanhope, die stuit op een lijk in het sportcentrum waar zij stiekem wat probeert te doen aan haar conditie, leidt het team dat deze moordzaak moet oplossen. Het gaat om de maatschappelijk werkster Jennifer Lister. De vertrouwde rechterhand van Vera, Joe Ashworth, is ook weer van de partij. Deze twee vullen elkaar mooi aan en hebben ook de nodige wrijvingen omdat ze zo van elkaar verschillen. Al snel zijn er verschillende verdachten en komt er ook een zaak boven water waarbij een kind is overleden waar Jennifer voor verantwoordelijk was. Een van de verdachten is een man die houdt van jonge vrouwen die makkelijk te manipuleren zijn. Verder hebben we te maken met veel dorpsroddels en moet het team van Vera daar proberen zijn weg in te vinden. Als er dan een tweede moord plaatsvindt moeten ze opschieten want de moordenaar lijkt door te slaan. Zeker als er ook nog een moeder en haar dochter spoorloos verdwijnen.

De sterke punten van Stille stem zijn de karakters, die goed zijn uitgewerkt, menselijk en ze vullen elkaar mooi aan. Verder is er in deze typisch Engelse thriller veel aandacht voor detail en de omgeving. Een aanrader dus voor liefhebbers van dit genre. Echter hierdoor zit er ook niet veel vaart in het verhaal en is er niet echt sprake van een spanningsboog. De plot zit goed in elkaar maar is niet spectaculair. De uitleg van Vera Stanhope aan het eind van het verhaal aan haar team doet qua stijl denken aan Agatha Christie, maar komt tevens ook wat geforceerd over. Er zijn opeens wel veel oplossingen en gedachtegangen die zomaar uit de hoge hoed komen. Aanrader voor de liefhebbers van de Britse Crime die liever rustig aan vanuit hun stoel een moord oplossen, in plaats van op het puntje van hun stoel willen zitten omdat het nagelbijtend spannend is.

Reeds gepubliceerd op http://www.vrouwenthrillers.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s