De drie levens van Tomomi Ishikawa – Benjamin Constable

tomomiTomomi Ishikawa is dood en haar beste vriend Ben erft haar laptop. Daar staan wonderlijke aanwijzingen op en Ben denkt dat er meer achter haar zelfmoord zit. Tomomi leidt hem naar pakketjes die ze voor hem heeft verstopt op vreemde plekken in Parijs: onder een bankje in een onbekend park, in een verlaten metrostation en in een beroemd beeld van stilstaande klokken. Na de uitgebreide speurtocht door Parijs, voert ze hem op een nog spannender tocht naar New York. Ben put troost uit deze afleiding maar als hij in New York vermoedt dat iets niet klopt, wordt de sfeer grimmig. Wat wil Tomomi van hem? Wordt hij vermaakt of bespeeld?

ben

Dit is een van die boeken waarvan je tijdens het lezen al weet dat de sfeer aan het eind van het jaar nog steeds in je hoofd zal zitten als je het boek weer oppakt. Het verhaal begint heel speels, er gebeuren zaken die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Dat maakt dat het verhaal je pakt en je graag meer over de hoofdpersonen en hun speurtocht te weten wilt komen. Daarbij is het heerlijk om door Parijs en New York te dwalen. Om met Ben op de gekste plekken en tijdstippen aanwijzingen te vinden die naar een oplossing (van wat eigenlijk?) moeten leiden. Halverwege het boek verandert de toon van het verhaal, de speurtocht wordt dwingender en het krijgt ook steeds meer een donker kantje. Totdat je letterlijk en figuurlijk, zowel Ben als de lezer, in het donker rond tast. Als lezer vraag je constant af wat is waar, wiens verhaal lees ik nu en vooral hoe zal dit eindigen. Ergens roept het ook filmische beelden op en het zou me niet verbazen als dit boek ooit verfilmd zou worden.

Het plot doet sprookjesachtig aan maar tegelijkertijd is het een moderne roman over schat zoeken in twee wereldsteden en dat is waarschijnlijk de kracht van dit debuut, je kunt de vinger er niet opleggen. Het laat zich niet een hokje proppen en dan heb je mijns inziens een mooi boek geschreven en de lat hoog gelegd voor eventuele opvolgers.

Het moeilijkst lijkt mij met dit soort verhalen die echt alle mogelijkheden open laten voor een afloop om dat geloofwaardig te doen. Zonder afbreuk te doen aan de reis die de lezer daarvoor heeft gemaakt. En dat lukt. Mooi debuut.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 904 6815 885

Lees hier wat andere bloggers van dit boek vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s