Recensie Helsinki Noir – James Thompson

helsinki
Helsinki Noir ***
James Thompson
Thriller
Nederlands
Paperback
304 pagina’s
Uitgeverij Karakter
2013

Samenvatting:
Kari Vaara is gerekruteerd om deel uit te maken van een geheime eenheid die op geheel eigen wijze de strijd met de criminaliteit zal aangaan.
In Finland neemt de onrust nog meer toe als de meest extreemrechtse partij aan populariteit blijft winnen en als de meest vooraanstaande Finse immigrantenrechtadvocate wordt vermoord. De president wijst Kari de zaak toe. Een zaak waarin hij te maken krijgt met de onopgeloste ontvoering van miljonairskinderen, een faustiaanse deal met een Franse ex-legionair… en met Kate zijn Amerikaanse vrouw…

Recensie:
Helsinki Noir is het derde deel in de inspecteur Vaara-serie. Je kunt de delen apart lezen van elkaar maar net zoals in alle verhalen met een vaste hoofdrolspeler maakt ook Vaara ontwikkelingen door die prettig zijn om op volgorde te lezen.

Bij dit derde deel zit achterin een verklaring waarom dit boek is geschreven en waarom op deze manier. In dit geval was het misschien beter geweest om dat voor in het boek te doen. Dan begrijp je als lezer beter waarom het boek anders leest dan de voorgaande delen. De nadruk ligt nog meer op het racisme en de politiek die daarin een rol speelt. Daarnaast is het soms bijna over de top hoe Vaara en zijn team worden neergezet. Het voelt niet natuurlijk, daarbij aangetekend dat ik geen ervaring (gelukkig) heb met corrupte agenten, wie weet ontstaat dat ook wel op deze manier. De uitleg die wordt gegeven dat Vaara zo anders reageert is omdat hij een operatie heeft ondergaan om een hersentumor te verwijderen.

Het is nog steeds een goed boek alleen hoop ik dat deel 4 weer net zo lekker leest als het debuut. Het verhaal kwam nu niet lekker opgang door alle perikelen die om de zaak heen meespeelde. Een aanrader voor degene die houden van een spannende verhaal met een politieke boodschap. Ik ben benieuwd naar deel 4 omdat ik toch wil weten hoe het verder gaat met de hoofdrolspelers en omdat ik verwacht en hoop dat het volgende deel weer als vanouds zal aan doen.

2 Reacties op “Recensie Helsinki Noir – James Thompson

  1. Mooi omschreven! Het is soms moeilijker om een recensie te schrijven over een boek dat je niet zo aanspreekt als een recensie over een boek waar je heel enthousiast over bent…knap gedaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s