Recensie De leugenboom – Hebrina Blok

de leugenboom
De leugenboom ****1/2
Hebrina Blok
Roman
Nederlands
Paperback
320 pagina’s
Uitgeverij The House of books
augustus 2013

Samenvatting:
Liesbeth groeit op in een Zeeuws dorp in de jaren vijftig en zestig. Ze is de dochter van de bovenmeester. Ze moet een voorbeeldig kind zijn want wat zouden de mensen er wel niet van zeggen al ze dat niet was? Als ze wat ouder wordt komt ze af en toe even in opstand. Heel even maar, want de starheid van haar vader belemmert haar. Als later de zorg voor haar oude vader op haar neerkomt, loopt ze tegen dezelfde onbuigzaamheid aan. Hij dementeert en is voortdurend alles kwijt, hij wil auto blijven rijden en niet naar een bejaardentehuis. `Alles gaat toch goed. Ik hoor goed, ik zie goed en mijn verstand is ook nog goed. Liesbeth moet een uitputtende strijd voeren, niet alleen met haar vader maar ook met het brave kind in zichzelf.

Recensie:
In De leugenboom wordt het leven van Liesbeth onder de loep genomen. Haar jeugd speelt zich af in een periode die gekenmerkt wordt door het heersende calvinisme. Haar vader is de bovenmeester en dat is hij niet alleen op school. Ook thuis is hij heer en meester. Zijn morele normen en waarden legt hij iedereen zonder pardon op. De sfeer is dan ook om te snijden thuis en aangezien zijn enig kind is, is dat een zware last om te dragen. Zoals veel kinderen doet zij er alles aan om de goede sfeer te bewaren thuis en vooral het brave kind te zijn dat van haar wordt verwacht dat ze zal zijn. Haar moeder worstelt met een heleboel dilemma’s en is niet in staat om de steun en toe verlaat voor haar dochter te zijn. Als later haar vader begint te dementeren wordt het steeds duidelijker hoe moeilijk het voor beiden is om de rollen om te draaien. Liesbeth moet leren dat haar vader niet meer de sterke persoon is die hij altijd heeft willen zijn, zij zal zijn woede aanvallen moeten leren relativeren en haar vader moet onder ogen durven zien dat hij het niet meer alleen kan. Een strijd die geleverd moet worden op alle fronten, het autorijden, zelfstandig wonen, het beheren van zijn geld zijn maar enkele zaken waar zij tegen aanlopen. Als lezer zou je Liesbeth wel eens door elkaar willen schudden en zeggen kom op jij moet nu de wijste zijn maar zo makkelijk is het niet, de relatie met haar vader is te complex en allerlei emoties van vroeger komen naar boven en nu pas worden er zaken duidelijk die zij toen nooit heeft begrepen.

De leugenboom is een pracht debuut van Hebrina Blok. Heel duidelijk schept zij het beeld van een gezin dat gebukt gaat onder de toorn van een man. Hoe moeilijk het is voor alle partijen als de rollen omgedraaid moeten worden. Haar schrijfstijl is helder, degelijk en soepel en doet vermoeden dat ze al jaren schrijft maar zoals gezegd het is een debuut. Heel herkenbaar voor mensen die een ouder hebben die dementerende is maar ook voor mensen die opgegroeid zijn in zo een beklemmende omgeving. Een aanrader voor de liefhebbers van Nederlandstalige literatuur.
 
Over de auteur: Hebrina Blok is Zeeuwse van geboorte. Ze studeerde Nederlands Taal- en letterkunde, werkte als lerares en bekleedde diverse museale functies. Enkele jaren geleden gaf zij toen aan een lang gekoesterde wens en begon te schrijven. De leugenboom is haar debuut.

-Reeds gepubliceerd bij http://www.thesword.nl

Een Reactie op “Recensie De leugenboom – Hebrina Blok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s