Recensie De uren die wij deelden van Ji-Young Gong

9200000011243857De uren die wij deelden ****1/2
Ji-Young Gong
Literatuur
Nederlands
Paperback
320 pagina’s
The house of books
juli 2013

Samenvatting:
Yu-jeong voelt zich diep ongelukkig door een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Ze wordt door haar tante voor de keuze gesteld: óf in therapie óf op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenaar in de gevangenis van Seoul. Zo ontmoet ze gevangene nummer 3987, Yun-su, in afwachting van zijn executie. Op jonge leeftijd in de steek gelaten door zijn ouders, leefde hij op straat, samen met zijn broertje, en belandde onherroepelijk in de criminaliteit. Door hun korte wekelijkse ontmoetingen herleeft in beide jonge mensen de wil om te leven. Een bitterzoete romance bloeit op. Maar de tijd die hen nog rest is kort.

Recensie:
In deze roman draait het om vergeven, empathie, zelfreflectie en mededogen. De schrijfstijl is ingetogen, beschouwend en bij vlagen filosofisch. Nurture versus Nature, welk gedrag leren we aan en wat is aangeboren en waarom komt de een tot zelfdoding en de ander tot moord. Op het eerste gezicht hebben Yu-jeong en Yun-su weinig overeenkomsten. Yu-jeong komt uit een rijke familie en lijkt alle mogelijkheden te hebben om een geslaagd leven te leiden. Yun-su komt uit een familie waarbij de vader altijd dronken is, zijn moeder in elkaar geslagen wordt door zijn vader en deze man tevens zijn broertje met gif probeert de vermoorden. Als de moeder dan vertrekt zonder haar kinderen lijkt het lot van Yun-su bezegeld.

Na 3 mislukte zelfmoordpogingen komt Yu-jeong voor de keuze te staan of in therapie bij haar oom of met haar lievelingstante, een non, mee naar de gevangenis om de ter dood veroordeelden bij te staan. Yun-su is een van die ter dood veroordeelden. In eerste instantie heeft Yu-jeong alleen maar aversie tegen Yun-su mede door de gebeurtenissen in haar eigen verleden. Maar al luisterend naar het verhaal van Jun-su komt Yu-jeong tot de ontdekking dat zij eigenlijk op emotioneel vlak niet zoveel verschillen van elkaar. Haar jeugd wordt niet gekenmerkt door fysiek geweld maar wel door psychisch geweld. Haar moeder die haar niet wilde en dat ook altijd duidelijk laat merken in haar gedrag en uitspraken. Die, haar op het moment dat zij haar moeder echt nodig heeft, haar op een manier verraadt waar alleen maar verdriet en zelfverachting uit kan ontstaan. De emoties van Yun-su en Yu-jeong zijn dus niet zo verschillend alleen heeft de een het pad van de zelfdestructie gekozen en zaait de ander dood en verderf bij mensen die toevallig zijn pad kruisen. Of is dat uiteindelijk toch ook een manier van zelfdestructie?

Over de auteur:
Ji-young Gong (1963) is een van de populairste vrouwelijke schrijvers die het glazen plafond van het Zuid-Koreaanse literaire establishment versplinterde. Zij studeerde letterkunde aan de Yonsei universiteit en was begin jaren tachtig actief in de vrouwenbeweging. In Azië zijn inmiddels meer dan twintig miljoen exemplaren van haar boeken verkocht en de meeste van haar boeken zijn ook verfilmd.

-reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s