Recensie 80 dagen, een race om de wereld – Matthew Goodman

80 dagen80 dagen een race om de wereld ****
Matthew Goodman
Non-fictie
Nederlands
Paperback
560 pagina’s
House Of Books B.V.
juni 2013

Samenvatting:
Nellie Bly (1864 – 1922) stelt zichzelf de uitdaging in minder dan 80 dagen de wereld rond te reizen. In de mannenwereld van de journalistiek zijn haar ideeën baanbrekend en het idee om de wereld rond te reizen lijkt een haast onmogelijke opgave voor de ongeëmancipeerde tijd waarin Nellie leeft.
Maar ze vertrekt, zonder gps, communicatiemiddelen of uitgebreide kennis van andere culturen. Ze dineert met Jules Verne, loopt in de tropische zon, mist haar boot maar haalt op het nippertje een andere, en zet haar race tegen de klok vastberaden voort. Ondanks tegenslagen en de uitdaging de andere journaliste Elizabeth Bisland (die de reis in tegenovergestelde richting aflegt) te verslaan, volbrengt ze de reis in minder dan 80 dagen. In New York wacht haar een roemrijke ontvangst.

Recensie:
80 Dagen – een race om de wereld is meer dan het verslag over de reis van Nellie Bly, de eerste onderzoeksjournaliste. Het heeft geeft een tijdsbeeld weer waar de wereld kleiner in begon te worden, afstanden door de industriële ontwikkelingen zoals de stoomtrein steeds sneller werden afgelegd, de telegraaf die berichten de wereld kon rondsturen zodat het nieuws ook nog nieuws was als het de kranten bereikte. Een tijd waar in de klasse verschillen nog in grote lijnen je toekomst bepaalde. Een tijd waarin het feminisme in opkomst is om voor vrouwen gelijke rechten en lonen te krijgen als mannen. Een strijd die er tegenwoordig gelukkig heel anders uit ziet, minder extreme verschillen, maar we zijn er nog niet helemaal. Maar in deze tijden van Nellie Bly en haar collega jouranalisten was het nog vechten om volwaardig nieuws te mogen verslaan en daar dan op zijn minst een redelijk salaris voor te krijgen.

Nelly Bly is een pseudoniem voor Elizabeth Jane Cochran. Het was namelijk not done voor vrouwen om met hun eigen naam in de krant te komen. Voor Nelly was het ook belangrijk dat ze geen bekend gezicht werd omdat zij als onderzoeksjournaliste misstanden aan de kaak stelden door undercover te gaan. Die anonimiteit kwam natuurlijk helemaal op zijn gat te liggen toen zijn eenmaal als eerste vrouw ter wereld sneller rond deze wereld wilde reizen dan de hoofdpersoon uit Jules Verne’s Een reis ronde de wereld in 80 dagen. Onderweg zal zij ook Jule Verne ontmoeten die een kluizenaarsbestaan leidde in Frankrijk. Zij gaat dat doen voor haar krant The World. De eigenaar van The Cosmopolitan gaat de strijd aan met The World door een eigen journaliste te sturen, Elisabeth Bisland.

Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van beide dames. Daardoor krijg je een mooi tijdsbeeld van hoe men dacht en hoe verschillend beiden in het leven stonden dat bij hen toch vreemd genoeg een min of meer zelfde verloop laat zien. Nelly is gedreven en slechts geïnteresseerd in het bereiken van haar doel. Elisabeth lijkt veel meer van de reis zelf te genieten en ontdekt haar liefde voor Azië. De plaatsen die zij aan doen worden met veel verbeeldingskracht en detail beschreven.

Je reist echt mee op de oceaanstomers van 1889. Beleeft de treinreizen die allerlei snelheidsrecords vestigen en vooral hoe men leefde en dacht in deze periode van grote veranderingen. Een aanrader voor wie van reizen maar ook van een stukje geschiedenis houdt. Het boek is geschreven als een roman en leest dus lekker weg. Wel worden er veel feiten verwerkt in het verhaal en dat maakt het boek een echt tijdsdocument, mooi werk!

Over de auteur:
Matthew Goodman studeerde Creative Writing en doceert aan diverse universiteiten in de Verenigde Staten. Hij heeft meerdere non-fictie boeken op zijn naam staan.

-reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s