Recensie De Teruggekeerden van Jason Mott

de teruggekeerdenDe teruggekeerden ****
Jason Mott
Roman
Harlequin
380 bladzijden
Verkrijgbaar vanaf 27 augustus 2013

Samenvatting:
Op een zonnige dag in augustus 1966 verdrinkt de achtjarige Jacob, zoon van Lucille en Harold Hargrave. Bijna vijftig jaar later staat hij voor hun deur. Blakend van gezondheid, nog steeds acht jaar oud.

En Jacob is niet de enige die is teruggekeerd uit de dood. Overal in de wereld duiken Teruggekeerden op, en al gauw zijn het er zo veel dat steeds meer mensen zich bedreigd voelen. Niemand begrijpt waarom het gebeurt, hoe het mogelijk is. Maar één ding is zeker: in de chaos die volgt zal iedereen uiteindelijk een keuze moeten maken.

Een aangrijpend boek, dat vragen oproept die lang blijven hangen.

‘Adembenemend.
Mott loodst de lezer kundig door een emotioneel mijnenveld.’
Kirkus starred review

‘In dit uitzonderlijke debuut brengt Jason Mott drama, emotie, vreugde,
angst en verlossing samen tot een meeslepend verhaal.’
Publishers Weekly

Recensie:
Het gerucht ging al dat Harlequin een andere weg wilde gaan inslaan en dat is ze zeker gelukt met De Teruggekeerden. In dit verhaal staan een aantal universele gedragingen centraal en of dat nu gaat om de mensen die terugkeren uit de dood in deze roman of afwijken van de heersende norm in het echte leven. Wat men niet kent vindt men eng en wordt dus gedemoniseerd. En zoals zo vaak in dit soort situaties komt de wetenschap tegenover de religie te staan. Groepsgedrag tegenover individualistisch denken. Ook de regering wordt niet ontzien in dit verhaal en gaande weg ontstaat er een soort fatalistisch denken cq gedrag waardoor alles voortkabbelt en de onrust zich ondergronds kan verspreiden en tot waanzinnige acties kan leiden waar een normaal denkend mensen in andere omstandigheden meteen tegen in actie zou komen. Het moet echter komen in dit verhaal van Lucille, de ondertussen bejaarde moeder van Jacob, haar achtjarige zoon die 50 jaar geleden is overleden door verdrinking staat ook op eens weer voor de deur. Alle emoties komen aanbod bij de ouders maar het instinct overwint uiteindelijk en gaan zowel vader als moeder voor Jacob opnieuw door het vuur. Het is niet moeilijk om tijdens het lezen in het gedrag van de “levende” t.o.v. de teruggekeerden het gedrag te herkennen en een parallel te leggen met de tweede wereldoorlog. De schrijfstijl van Mott doet denken aan die van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama). Hij schrijft beschouwend bijna luchtig en eenvoudig over de meest vreselijke toestanden die kunnen gebeuren in een mensenleven. Dezelfde onderhuidse spanning waardoor je weet dat er iets vreselijk mis dreigt te gaan. Een goed debuut dus en een aanrader!

Over de auteur:
Jason Mott studeerde poëzie en literatuur aan de University of North Carolina. Zijn gedichten werden in diverse literaire tijdschriften en dichtbundels gepubliceerd, wat hem een nominatie voor de Pushcart Prize Award opleverde, een prestigieuze literaire prijs die aan onder anderen John Irving en Raymond Carver werd toegekend.
De Teruggekeerden is zijn prozadebuut. Op basis van het ongecorrigeerde manuscript onstond een bidding war over de filmrechten. Uiteindelijk won Plan B, de productiemaatschappij van Brad Pitt, die in samenwerking met de televisiezender ABC de tv-serie Resurrection ontwikkelt. De serie zal eind 2013 in de VS worden uitgezonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s