Recensie Het vreemde meisje – Maria Boonzaaijer

HetVreemdeMeisjeMariaBoo16475_fHet vreemde meisje ****
Maria Boonzaaijer
roman
Nederlands
Paperback
288 pagina’s
Uitgeverij The House of Books
april 2013

Samenvatting:
Heleen, fysiotherapeute in Amsterdam, denkt haar leven onder controle te hebben. Tot er op een dag een mager meisje uit Rusland voor haar deur staat, dat beweert haar nichtje Irina te zijn. Maar hoe kan dat? Heleen heeft maar één oudere broer die priester is. Ze heeft geen contact meer met hem. Er is te veel gebeurd in het verleden.
Heleen wordt ondanks haar argwaan geraakt door de eenzaamheid die Irina uitstraalt. Ze kan haar niet aan haar lot over laten en neemt het meisje mee naar huis. Dit besluit blijkt grote gevolgen te hebben. Het verleden moet zijn geheimen prijsgeven. Wie is Heleens broer eigenlijk? En wat houdt hij verborgen?
Het vreemde meisje: een meeslepende literaire roman met een actueel thema; over geschonden vertrouwen, een verboden liefde, schuld, wraak en verzoening. Een schrijnend verhaal vol verrassende wendingen. Puur en helder geschreven.

‘Een verhaal van diepe emoties, zonder concessies aan de waardigheid en integriteit van de personages.’
Hans Boland, Poesjkinvertaler

Recensie:
Het vreemde meisje is een indringende roman met een actueel thema, seksueel misbruik binnen de kerk.
De hoofdpersoon in dit boek is Heleen, een ietwat eenzame fysiotherapeute die een traumatische jeugd heeft gehad. Als opeens een vermagerd Russisch meisje voor de deur staat die beweerd haar nichtje Irina te zijn, stort haar zorgvuldig opgebouwde leventje in en is zij genoodzaakt de demonen uit haar jeugd onder ogen te zien. Dat gaat niet zonder slag of stoot dus in eerste instantie probeert Hannah het meisje te vergeten, maar die laat haar niet met rust want zij heeft een missie, haar vader vinden.

Het verhaal wordt uit verschillende oogpunten verteld omdat de hoofdstukken van Hannah in het heden worden afgewisseld met hoofdstukken waarin de broer van Hannah aan het woord komt maar ook de moeder van Irina en Irina zelf. Daardoor wordt het verhaal mooi van verschillende kanten belicht en ontstaat er een nuance in het verhaal dat uiteindelijk een schrijnend verhaal is dat de emoties niet onberoerd laat.

Een boek dat meeslepend is, dat goed leesbaar is door de vlotte schrijfstijl en je in een keer uit wilt lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal nu precies in elkaar steekt. Interessante bijkomstigheid is het kijkje in het Rusland van de jaren 80. Aanrader voor de liefhebbers van een bewogen roman met een tikje Rusland.

reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s