Recensie Breekbare uren van Leah Hager Cohen

breekbareurenBreekbare uren ****
Leah Hager Cohen
Roman
Nederlands
Paperback
384 pagina’s
Karakter Uitgeverij
april 2013

Samenvatting:
De familie Ryrie wordt met een tragisch verlies geconfronteerd: de dood van hun nog maar 57 uur oude, derde kind. Zonder woorden om hun verdriet te uiten proberen de ouders, John en Ricky, de draad van het leven weer op te pakken. Ze doen het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun twee kinderen voorkomen als er weinig is veranderd – alsof ook hun huwelijk en familie nog altijd intact zijn. Maar in de nasleep van de dood van de baby, komt er behalve lang onderdrukte onzekerheid over hun relatie ook een pijnlijk geheim bovendrijven.

De kinderen, de tienjarige Biscuit en de dertienjarige Paul, beginnen zich als reactie op de niet-uitgesproken spanningen ieder op hun eigen merkwaardige manier te uiten. Maar als de vier gezinsleden zich afzonderen in hun individuele verwerkingsproces, dient er zich een onverwachte bezoeker aan, iemand die als katalysator fungeert en de familie de oogkleppen afneemt. Laag voor laag wordt duidelijk welke rol ieder familielid heeft in het onbeschrijfelijke verdriet dat hun ten deel valt en hoe zij elkaar nodig hebben om het ondraaglijke te kunnen dragen.

Leeservaring:
Breekbare uren is een roman dat over een groot en universeel verdriet gaat, het verlies van een kind. Het verhaal wordt echter klein gehouden en is niet geschreven om emoties te etaleren. Ieder gezinslid gaat op zijn of haar eigen manier om met dit verlies. Zo aan de oppervlakte lijkt alles door te gaan maar onderhuids gebeurd er van alles en probeert een ieder voor zich er mee om te gaan. Ricky de moeder doet dat door niemand meer toe te laten en zich te verstoppen in haar werk. John doet zijn best om te schipperen, iedereen op de rit te houden. Als Jess de dochter van John uit een eerdere relatie komt logeren omdat zij zwanger is komen langzaam alle familieleden weer meer tot elkaar.

Voor de liefhebbers van een ingetogen roman die vraagt om rustig gelezen te worden. De schrijfstijl is prettig en het tempo aangenaam. Details worden gegeven zonder dat het langdradig wordt. Een mooi stukje schrijfwerk waarbij je langzaam de isolatie ingezogen wordt dat zo een groot verdriet kenmerkt en je het gevoel hebt in een bubbel te leven waar je niet doorheen kunt breken.

Over de auteur:
Leah Hager Cohen doceert hedendaagse Amerikaanse literatuur en Creative Writing aan de Lesley University. Daarnaast schrijft ze regelmatig voor The New York Time Book Review. Met Breekbare uren sleepte ze verscheidene nominaties en prijzen in de wacht en brak ze door bij het grote publiek. Ze woont in Boston, samen met haar drie dochters.

reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s