Recensie Ik vergeet je niet van Yrsa Sigurdarottir

IkVergeetJeNietYrsaSigu16438_f

Ik Vergeet je niet ****
Yrsa Sigurdardottir
Thriller
Nederlands
Paperback
384 pagina’s
The House of Books B.V.
maart 2013

Samenvatting:
In een geïsoleerd dorpje op de IJslandse Westfjorden beginnen drie vrienden aan de renovatie van hun vakantiehuis. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn -iets of iemand wil dat ze het fjord verlaten en jaagt hen op met zijn mysterieuze aanwezigheid. Aan de andere kant van het fjord onderzoekt de jonge dokter Freyr samen met agente Dagný de zelfmoord van een vrouw.
Tot hun schrik bleek de vrouw geobsedeerd te zijn door de verdwijning van Freyrs zoon, een aantal jaar eerder. Als deze twee verhalen in elkaar grijpen wordt een angstaanjagende waarheid aan het licht gebracht.

Leeservaring:
Ik vergeet je niet is een IJslandse thriller die zicht afspeelt in het ruige en verlaten landschap dat zo eigen is voor dit land. De sfeer is beklemmend en het verhaal heeft Steven King achtige trekjes. Het bestaat uit twee verhaallijnen die aan het eind heel mooi bij elkaar komen.

In de eerste verhaallijn volgen we drie vrienden die een huis willen gaan opknappen om er een bed en breakfast van te maken. Het huis staat op een eiland dat alleen tijdens de zomer maanden is bewoond. Hun herstel werkzaamheden doen ze buiten het zomer seizoen zodat het eiland verlaten is als ze daar aankomen, althans daar lijkt het op. Langzaamaan bekruipt de vrienden het gevoel dat er iets niet goed is en worden hun zenuwen tot op uiterste getest. De andere verhaallijn gaat over een psychiater Freyr en agente Dagny die samenwerken om een aantal zo op het oog niets met elkaar makende zaken aan elkaar te knopen. Daarbij komt de verdwijning van zijn zoon steeds meer in het middelpunt van het onderzoek te staan.

Het boek leest vlot, is spannend en het verhaal verrassend en speelt zich af in het schemergebied waar de doden en levende met elkaar in aanraking lijken te komen. Een echte aanrader voor de liefhebbers van de donkere Scandinavische sferen.

Over de auteur:
Ysra Sigurdardottir is waterbouwkundig ingenieur in Reykjavik. Haar eerdere thrillers Neem mijn ziel en Smeulend vuur werden genomineerd voor de Glazen sleutel en de Bloeddruppel (de IJslandse Gouden Strop). Ik vergeet je niet wordt verfilmd door de IJslandse producent Sigurjon Sighvatsson (winnaar Palm d’Or voor Wild at Heart met Nicholas Cage. Zijn laatste film was The Killer Elite met Robert DeNiro). Yrsa is getrouwd en heeft twee kinderen.

reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Een Reactie op “Recensie Ik vergeet je niet van Yrsa Sigurdarottir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s