Recensie De toeschouwer van Charlotte Link

DeToeschouwerDruk1Char16428_fDe Toeschouwer ***1/2
Charlotte Link
literaire thriller
Nederlands
Paperback
544 pagina’s
The House of Books
maart 2013

Samenvatting:
Ik ben niet meer dan een toeschouwer in het leven van anderen
Buiten staat een auto. Ik geloof dat iemand mijn huis observeert. Dat gaat al een aantal weken zo. Ik zie het licht van de koplampen als de auto nadert. Over een hobbelig bospad, want er is geen andere manier om hier te komen. Dan gaan de koplampen uit. De auto staat ergens en ik weet niet wat de chauffeur wil. Wat hij van míj wil.
Hij observeert ze dag en nacht. Vrouwen die hij niet kent. Uit de verte slaat hij de mooie Gillian Ward gade. Een succesvolle vrouw, gelukkig getrouwd, moeder van een reizende dochter: hij idealiseert haar. Totdat hij erachter komt dat hij tegen een façade aankijkt en niets is wat het lijkt.
Gelijktijdig schrikt een serie van drie moorden Londen op. De slachtoffers zijn drie alleenstaande vrouwen, op een raadselachtige, sadistische wijze omgebracht. De politie is op zoek naar de psychopaat die dit op zijn geweten heeft. Een gestoorde man. Een zieke man. Een man die vrouwen haat.

Leeservaring:
Charlotte Link staat bekend om haar mooi opgebouwde literaire thrillers. Het verhaal wordt rustig opgebouwd en de karakters worden uitgediept. Ook de omgeving speelt altijd een belangrijke rol in de sfeervorming van haar romans. Zo ook in haar nieuwste roman De toeschouwer. Wellicht komt de spanning wat later opgang dan in haar andere thrillers, maar daar staat tegenover dat de karakters de tijd hebben om onder je huid te gaan zitten en de ontknoping is een Charlotte Link thriller waardig. Onverwacht en spannend.

In De toeschouwer wordt het verhaal vanuit verschillende oogpunten verteld. Dat gebeurd overzichtelijk en maakt het verhaal ook interessant om te lezen. Zo volg je de gedachtegang van de stalker die de dames obsessief observeert, of de slachtoffers die vermoord gaan worden. Zo krijg je een inkijkje in al deze levens en worden hun moorden nog gruwelijker en onbegrijpelijker. Een andere hoofdrol is voor Gillian. Een van de vrouwen die gestalkt wordt. Zij is getrouwd en heeft een puber dochter genaamd Becky. Het huwelijk van Gillian is in de slop geraakt en zij is daarvoor gevoelig voor de charmes van John de hockeytrainer van haar dochter. John is een ex-politieagent en heeft om dubieuze redenen de politie verlaten en is een eigen beveiligingsbedrijf begonnen. Omdat de politie in het duister tast over de beweegredenen van de moordenaar is eigenlijk iedereen verdacht die op een of andere manier het onderzoek doorkruist. Het wordt dus ook moeilijk om de volgende moord te voorkomen als je niet weet waar het gevaar vandaan komt. Een aanrader voor alle Charlotte Link fans en liefhebbers van de spannende roman.

Over de auteur:
Charlotte Link is een van de succesvolste Duitse auteurs van nu. Haar geraffineerde thrillers zoals De echo van de schuld en Het laatste spoor zijn internationale bestsellers. In Duitsland zijn er meer dan 15 miljoen boeken van haar verkocht.

reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s