Recensie Dwerg aan de winkel van Anita Augustin

dwerg aan de winkelDwerg aan de winkel ****
Roman
Auteur: Anita Augustin
Nederlands
Paperback
304 pagina’s
Uitgeverij Karakter
maart 2013

Samenvatting:
‘Intelligent en radicaal, laconiek en brutaal, slim en kurkdroog, beeldrijk en briljant geschreven.’ – WDR

Deze roman vol zwartkomische humor doet denken aan De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Snel en filmisch van stijl, vol absurdistische belevenissen, een zeer verrassende ontknoping, en een link naar de actualiteit van de vele bezuinigingen op de zorg.

Vier oudere vrouwen zitten samen in de gevangenis. Het is niet precies duidelijk waarvoor, maar wel dat ze zijn aangeklaagd voor een geweldsdelict. De vier kennen elkaar al heel lang, het zijn oude vriendinnen: Almut, Karlotta, Marlene en Suzanna. Om voor strafvermindering in aanmerking te komen moet een van hen met de psychiater gaan praten.

De keus valt op de depressieve, kettingrokende en aan slapeloosheid lijdende Almut, omdat zij voor dat doel de meest geschikte van het stel lijkt. Ze vertelt hierbij over het plan van het viertal: om nog een beetje te genieten van het leven na het pensioen hebben ze zich gevestigd in een verzorgingstehuis, terwijl ze daar eigenlijk nog niet thuishoren.

Het plan klinkt mooi, maar de praktijk blijkt een stuk minder rooskleurig. Als de vier eenmaal in het verzorgingstehuis zitten, worden ze geconfronteerd met onbekwame vrijwilligers, overspannen personeel, een corrupte directeur en een sadistische hoofdzuster. Het gazon voor het tehuis wordt met meer liefde verzorgd dan de bewoners…

Leeservaring:

Als je op zoek bent naar een standaard roman waar je even vluchtig doorheen huppelt moet je Dwerg aan de winkel niet pakken, maar wil je een boek dat je verrast, op het verkeerde been zet, soms te absurd is, te abstract maar je toch weet te raken? Dan ben je aan het goede adres! Laat je meeslepen in de hersenspinsels van Almut die haar levensverhaal verteld maar ook van haar vriendinnen Karlotte, Marlene en Suzanna.

Tijdens het lezen bekruipt het je gevoel of het wel klopt zoals het verhaal je gebracht wordt. Dat maakt dat het boek een intrigerende kant krijgt, want hoe zit het nu precies met die 4 bejaarde dames en wat er is nu eigenlijk echt gebeurd? Een boek dat zich moeilijk in een hokje laat plaatsen en daarom denk ik ook een van de bijzonderste boeken tot nu toe van dit jaar. Op de voorkant van het boek wordt de vergelijking getrokken met One Flew over the Cuckoo’s nest en die is wellicht nog het meest accurate. De kronkels van onze maatschappij met een groep kwetsbare die hun eigen wereld creëren en daarbij worden gedwarsboomd door soms onkundig of machteloos personeel dat de regels probeert te volgen die ergens op een zolderkamertje zijn verzonnen en daar zo ontzettend goed leken te werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s