Recensie Engelen van Sneeuw – James Thompson

EngelenVanSneeuwJamesTho16234_fEngelen van Sneeuw *****
James Thompson
Thriller
Nederlands
Paperback
280 pagina’s
Karakter Uitgevers
december 2012

Samenvatting:
‘Een groot talent… voor fans van Scandinavische thrillers is Engelen van sneeuw een must.’ – Bookpage

Kaamos: de periode vlak voor Kerst, de meest sombere tijd van het jaar in Fins Lapland. De niet-aflatende duisternis en extreme kou boven de Noordpool zorgen ervoor dat iedereen een beetje buiten zichzelf raakt… misschien wel net genoeg om een moord te plegen.

Een knappe Somalische immigrante wordt dood gevonden midden in een besneeuwd veld, haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps.

Vaara, eens een gelauwerd agent in de grote stad, heeft zich teruggetrokken in zijn geboortedorp om oude wonden te laten helen, maar ziet zich nu voor de zware taak geplaatst om zonder hulp van buitenaf deze zaak op te lossen.

James Thompson, geboren en getogen in het oosten van Kentucky, is al ruim tien jaar in Finland en woont tegenwoordig in Helsinki. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte heeft hij Fins gestudeerd, waar hij nu vloeiend in is, heeft hij gewerkt als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.

Recensie:
Engelen van sneeuw is de eerste thriller met Inspecteur Kari Vaara en er zullen nog meer delen volgen, wordt ons beloofd. En dat is iets om naar uit te kijken, omdat dit eerste deel om meer vraagt.

Vaara is een eigenwijze Finse rechercheur die vrijwillig heeft gekozen om in het hoge noorden van Finland te gaan werken waar ’s winters de zon niet schijnt. Daardoor is het zelfmoord percentage extreem hoog en is alcoholmisbruik een groot probleem onder de bevolking. Vaara is getrouwd met een Amerikaanse die leidinggevende is bij een groot wintersport concern en het Fins maar niet onder de knie krijgt. Als Vaara door een lugubere moordzaak met zijn verleden wordt geconfronteerd lijkt ook hij door te slaan en worden de grenzen van het toelaatbare heel erg opgerekt.

Engelen van sneeuw is een harde thriller waar de moorden, maar ook andere misdaden tot in detail worden beschreven zonder dat je het gevoel hebt dat het voor het schrik effect wordt geschreven. Het lijkt meer een onderdeel van het hele onderzoek uit te maken. Verder zijn de karakters goed neergezet en speelt de Finse cultuur en de daarbij behorende donkere periode een belangrijke rol waardoor de spannende thriller net dat beetje meer krijgt en je in het verhaal wordt meegetrokken. In het begin is het even wennen aan de schrijfstijl van Thompson maar na een paar pagina’s laat het boek je niet meer los.

Een aanwinst voor de liefhebbers van de Scandinavische thrillers maar ook voor degene die van een vlotte en harde thriller houden. Ik ben benieuwd naar deel twee dat in april zal uitkomen, dat zal bepalen of Vaara zich kan gaan scharen onder de andere intrigerende Scandinavische rechercheurs zoals Isaksen en Van Veeteren.

Over de auteur:
James Thompson, geboren en getogen in het oosten van Kentucky, is al ruim tien jaar in Finland en woont tegenwoordig in Helsinki. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte heeft hij Fins gestudeerd, waar hij nu vloeiend in is, heeft hij gewerkt als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.

– reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s