Recensie Nouveau Riche – Daisy Goodwin

NouveauRicheDaisyGoodwin16222_fNouveau Riche ****
Daisy Goodwin
Roman
Nederlands
Paperback
450 pagina’s
Karakter Uitgevers B.V.
december 2012

Samenvatting:
Cora is rond 1890 een van de rijkste meisjes ter wereld. Haar vader is een grootindustrieel en ze leeft een zeer luxueus leven in Newport, Rhode Island, en New York. Cora wil graag onafhankelijk zijn en eventueel trouwen met haar goedaardige, niet –rijke vriend Teddy, maar haar moeder heeft andere plannen met haar.

Want zoals zoveel welgestelde Amerikanen in die tijd wil haar moeder dat ze trouwt met een Engelse hertog om de adellijke titel hertogin’ in de wacht te slepen. Cora staat ambivalent tegenover haar moeders plan, maar laat zich toch overhalen om naar Engeland te gaan, samen met haar moeder en haar trouwe dienstmeid Bertha.

Cora is nog maar net in Engeland gearriveerd, of ze valt tijdens een rit van haar paard. Gelukkig wordt ze liefdevol opgevangen door Ivo Wareham, een vrijgezelle hertog die toevallig in de buurt is. Cora wordt al snel verliefd op Ivo en hij op zijn beurt kan wel wat financiële hulp voor zijn landgoed Luckworth gebruiken. Maar vlak voor de bruiloft vraagt Cora zich af of Ivo wel genoeg van haar houdt; hij gedraagt zich erg afstandelijk. Ze vraagt zich af of het hem niet alleen om het geld te doen is…

Recensie:
Nouveau Riche is een romantisch boek dat zich afspeelt rond 1890. De kleding, de feesten en de kastelen zullen zeker tot de verbeelding spreken en zoals het al op de kaft staat vermeld een roman voor de liefhebber van Downtown Abbey en Upstairs Downstairs.

Goodwin neemt je mee naar de tijd van de ruisende rokken en ingesnoerde levens. Waar schone schijn het allerbelangrijkst is. Het verhaal zit goed in elkaar en verraad ook interesse in deze periode van de schrijfster. Met oog voor detail komt deze periode, ook wel genoemd de Gilded Age, tot leven. Waan je je in het Amerika waar de economische bloei oneindig lijkt en de Engelse aristocratie het hoofd boven water probeert te houden. De kastelen en landhuizen zijn langzaam aan het aftakelen en bieden steeds minder comfort dan men verwacht in deze periode.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat veel rijke Amerikaanse erfgenamen op jacht gaan naar een titel in Engeland. Want al kan men er alles kopen wat men wil, een titel valt er niet te halen in het thuisland.
Zo ook gaat Cora, een steenrijke erfgename, onder begeleiding van haar moeder naar Engeland om zich daar te laten introduceren bij de aristocratische kringen. Zij laat haar eerste liefde Teddy achter, die kiest voor een carrière in de schilderkunst en niet voor een huwelijk met Cora. Een beslissing die hem de rest van zijn leven dreigt te achtervolgen. Totaal onverwacht lijkt zij dan toch de liefde te vinden in Engeland in de vorm van een hertog die wel wat financiële hulp kan gebruiken bij het in ere herstellen van zijn landgoed. Kan de liefde overwinnen in een overeenkomst die lijkt te zijn gebaseerd op economische gronden, daar draait het om in Nouveau Riche.
Dat geldt ook voor de kamenierster van Cora, Bertha. Een gekleurde dienstmeid die ook alles heeft achtergelaten in Amerika en ook de liefde lijkt te vinden in Engeland. Het Engeland waar men minder opkijkt van een gemengd huwelijk maar hun geluk is hier wel afhankelijk van de nukken van hun werkgevers.

Kortom een heerlijk romantisch boek dat goed in elkaar zit, vlot is geschreven en de lezer meeneemt naar een andere periode waar de tijd veel langzamer leek te gaan en men zich in de betere kringen vooral bezig hield met de jacht, kleding, feesten en de heersende etiquette.

Over de auteur:
Daisy Goodwin is werkzaam als producer en regisseur van succesvolle tv-series voor de BBC. Daarnaast schrijft ze columns voor The Sunday Times. Ze woont met haar man en twee kinderen in Londen.

– reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s