Recensie – Eet mij van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen

EetMijAshatenBroekeRon16150_fEet mij *****
Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen
informatief/wetenschappelijk
Nederlands
Paperback
240 pagina’s
Maven Publishing
december 2012

Samenvatting:
Eet mij gaat over honger, over supermarkten en over reclame. Het gaat over de illusie van diëten en de stigma’s van dik zijn. Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen gaan op zoek naar de ware aard van ons eetgedrag. Ze combineren de nieuwste inzichten uit hersenwetenschap, genetica en fysiologie en laten zien dat iemands gewicht niet zozeer een keuze is, zoals dieetgoeroes ons vaak doen denken, maar voornamelijk afhankelijk is van aangeboren eigenschappen en invloeden uit de omgeving. Op confronterende wijze laten de auteurs zien hoe we, zonder het door te hebben, dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus, die eropuit zijn ons meer te laten consumeren. Ook plaatsen ze de discussie over obesitas in een breder perspectief: onze angst voor overgewicht blijkt behoorlijk ontspoord.

Eet mij reikt nieuwe handvatten aan om grip te krijgen op ons eetgedrag. Maar wees gerust: deze handvatten hebben niets te maken met nieuwe diëten of magische ingrediënten, maar alles met de psychologie van eten.

Recensie:
Eet mij is een interessant boek dat wat meer de nuance wil aanbrengen in hoe men naar eten kijkt, maar vooral naar mensen met obesitas. Ik zal niet alles verklappen wat er in het boek staat dat moet je echt zelf gaan lezen maar het is een bijzonder goed leesbaar boek, dat onderbouwd wordt met wetenschappelijk onderzoek en na ieder hoofdstuk volgt er een uitgebreid overzicht uit welke onderzoeken of uit welke literatuur de uitspraken zijn. Dus voor wie meer behoefte heeft aan details of onderbouwing kan daar meer over lezen. Een eyeopener voor de mensen die wellicht de obese medemens als een vies lui varken zien, niet mijn woorden, maar die van mensen die er zo over denken zoals vermeld in het boek.

Zo blijkt ook uit deze onderzoeken dat angst om dik te worden, ziek te worden of wat dan ook onderdrukt wordt door mensen door ervan uit te gaan dat het toch op een of andere manier de schuld van die persoon zelf moet zijn. Nee, het is geen boek geworden dat het goed praat om veel te zwaar te zijn maar wel de nuance aangeeft. Dat leert dat genen en biologische processen een belangrijke rolspelen en waarom de een daar dan wel weer gevoelig voor is en wie niet. Waarom diëten en jojoën zo slecht zijn en gewoon gedoemd om te mislukken op de lange termijn. Beter stabiel op een iets te zwaar gewicht blijkt uit de onderzoeken die hier behandeld worden. Het geeft heel veel inzicht in de rol van de supermarkten en de marketing. En vergeet de farmaceutische industrie niet die heel veel invloed heeft gehad op het vaststellen en naar beneden bijstellen van de BMI waardes, wanneer ben je obese en wanneer niet.

Ook bieden ze een oplossing die heel interessant is en zeker de moeite waard van het proberen, geen wondermiddelen maar gewoon meer inzicht in alle onbewuste processen die gepaard gaan bij eten en alles wat daar bij hoort en probeert men daardoor tevens het demoniseren van de obese mens een halt toe te roepen.
 
Over de auteur(s):
Asha ten Broeke & Ronald Veldhuizen zijn beiden wetenschapsjournalist en vormen het perfecte duo voor het schrijven van een boek over de psychologie van eten. Asha is dik, Ronald is dun. Asha studeerde psychologie aan de Universiteit Twente. Ronald studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Asha is columnist bij Trouw, waar ze elke dinsdag over de wetenschap achter het nieuws schrijft. Ronald behaalde een master in wetenschapscommunicatie en schrijft voor Kennislink. Van Asha verscheen eerder bij Maven Het idee m/v: Ontmaskering van een hardnekkig denkbeeld, dat opgenomen werd in de lijst Best non-fictie 2010 van Vrij Nederland.

– reeds gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s