Recensie – Polderfrivoliteiten van Robert Bwire

Polder Frivoliteiten ***1/2
Auteur: Robert Bwire
Nederlands
Roman
Paperback
240 pagina’s
Uitgeverij Pamac
februari 2012

Samenvatting:
Het IT-bedrijf waar Johan Polderman werkt wordt verkocht aan Amerikanen, waarop tweederde van het personeel, waaronder Johan, wordt ontslagen. Sollicitaties leveren niets op. Omdat Johan thuis moet zitten, ziet zijn vrouw Carla hem langzaam veranderen. Johan raakt depressief en geprikkeld. Zijn stemming wordt er niet beter op wanneer door het snel veranderde politieke landschap zijn zwager het roer overneemt van een omstreden lokale politieke partij.

Johan voelt zich zo down, dat hij besluit zijn zwager te bezoeken die hem overhaalt mee te gaan naar een bordeel in Amsterdam. Als er diezelfde avond een moord voor het bordeel blijkt te zijn gepleegd en de politie de klanten van het bordeel oproept zich te melden als getuigen, raakt Johan zó in paniek dat hij besluit een afscheidsbriefje te schrijven en onder de trein te lopen

Recensie:

In Polder Frivoliteiten maken we kennis met de Poldermannen, Johan en Carla. Zij hebben bewust geen kinderen want luiers verschonen is niet echt hun ding. Wat wel hun ding is, is de Provence waar ze nu al jaren achter elkaar naar dezelfde plek op vakantie gaan . Het liefst hadden ze hun eigen huisje daar gehad maar dat laten de financiën niet toe, dus vertoeven zij drie weken met de rest van Nederland op een camping waarbij ze genieten van de smartlappen die over de camping schallen en het in de rij wachten voor de douche.

Johan werkt bij een IT-bedrijf en Carla werkt parttime bij een apotheek in Hagelwijk waar zij ook wonen. Hagelwijk staat voor de doorsnee middelgrote plaats in Nederland, met zijn villawijken en arbeiderswijken en de daarbij behorende typisch Hollandse perikelen. Theo, de broer van Carla, komt op een gegeven moment in actie tegen de bouw van een moskee in Hagelwijk. De normaal gesproken totaal niet politiek betrokken of maatschappij geïnteresseerde Theo komt daardoor in het voetlicht te staan en wordt per omgaande leider van de politieke partij Agenda Hagelwijk.

Polder Frivoliteiten laat zich wellicht het beste vergelijken met een fictieve Vinexvrouwen. Ook in Polder Frivoliteiten worden de Nederlandse gewoonte en soms kromme gedachtegangen op een subtiele manier onder de loep gelegd en beschreven. Het is een licht satirsche beschrijving van het dagelijks leven zoals we dat allemaal kennen, soms verafschuwen maar toch ook ondergaan. Het verhaal is prettig leesbaar en zeer actueel, hier en daar nog wat taalfoutjes maar niet in die mate dat het irriteert bij het lezen. Een lekker leesbaar boek voor een ieder die eens wat anders wil dan de standaard roman.

Over de auteur:
Robert Bwire is een Nederlandse arts die in Oeganda is geboren. Robert heeft gestudeerd in Oeganda en Nederland en is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt in de biofarmaceutische industrie en is sinds 2006 woonachtig met zijn vrouw en twee kinderen in de agglomeratie van New York. In Nederland was hij werkzaam bij de Dienst Militaire Gezondsheidszorg (DMGZ), KNCV Tuberculosefonds en later bij een Nederlandse farmaceutische onderneming. Door de jaren heen zijn tientallen wetenschappelijke publicaties onder zijn naam verschenen. Hij is tevens de auteur van de non-fictie boeken Bugs in Armor (2000) en Ashes of Faith (2007).

-reeds gepubliceerd op thesword.nl-

3 Reacties op “Recensie – Polderfrivoliteiten van Robert Bwire

  1. Pingback: De Hobby Blogger – Recensie – Polderfrivoliteiten van Robert Bwire | Itsanoushka’s Blog·

  2. Wat een dramatisch slecht geschreven boek! Vol taal fouten, zowel spel- als grammaticale fouten, dan laat ik de stijlfouten nog achterwege. In een woord vreselijk! Dat een uitgever daarin in is getrapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s