Recensie De dromer van Use Lahoz

De dromer **** 1/2
Auteur Use Lahoz
Roman
Nederlands
Paperback
496 pagina’s
Uitgeverij Karakter
september 2012

Samenvatting:
De dromer is een ontroerende en meeslepende tragikomedie over identiteit, verlies, dromen en onschuld, met onvergetelijke personages: Santiago, een fantast en een goedzak met een groot hart wiens leven wordt beheerst door de verzinsels in zijn hoofd, en Candela, toonbeeld van goedgelovigheid, kracht en onvoorwaardelijke liefde in een tijdperk, gedurende de dictatuur van Franco, waarin vrouwen werden opgevoed om hun echtgenoten te dienen

Recensie:

In De dromer speelt Santiago Cadiar de hoofdrol. We volgen hem vanaf zijn geboorte in een klein en afgelegen dorp waar het harde, eenvoudige boerenleven het enige leven is wat men kent. Mensen die naar het buitenland trekken worden gezien als ware pioniers. Door alle mooie en spannende verhalen groeit Santiago op met het idee die wijde wereld in te trekken, te veroveren en als gevierd man terug te keren naar zijn geboortedorp. Echter het leven is niet makkelijk voor iemand die vooral in zijn hoofd de reizen maakt en de successen behaalt die nodig zijn om te slagen. Hij is daarom een makkelijke prooi voor allerlei figuren die leven in de schemerwereld van fraude en diefstal. Normaal gesproken leert een mens van zijn fouten, bij Santiago duurt dat wat langer omdat hij vlucht in zijn droomwereld en het kopen van lootjes voor allerlei loterijen. Naast Santiago leren we kennis maken met Candela, die ondanks alles trouw blijft aan haar Santiago ook al lijkt hij soms te zijn opgegaan in rook. Candela offert haar carrière op voor haar man en haar gezin, niet vreemd voor die tijd in Spanje.

De dromer is een prachtige roman die het leven beschrijft van een gewone jongen die graag zijn eigen leven wil ontgroeien alleen vergeet hij dat hij zichzelf overal mee naar toeneemt. Tegenslag na tegenslag incasseert hij maar geeft niet op en gaat door op de enige manier die hij kent, met het hoofd in het zand. Het verhaal is prachtig neergezet door Lahoz, beschouwend, soepel en beeldend. Het Spanje van Santiago komt tot leven. Je proeft de wijn die door kelen wordt gegoten en voelt het droge zand aan je voeten, voelt de kilte en leegte in de achterstandswijken waar leven gelijk staat aan overleven. Het is een lekker dik boek dat je meesleept in het Spanje dat niet beschreven staat in de vakantiebrochures. Een verhaal over een jongen die droomt, die man wordt met nog grotere dromen maar ten koste van wat en wanneer leert hij ze los te laten?

Over de auteur:
Use Lahoz (1976) is afgestudeerd in de Geesteswetenschappen. Toen hij in 2009 debuteerde, werd hij door de FNAC uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Na in Portugal, Duitsland, Italie, Uruguay, Cuba en Frankrijk te hebben gewoond, bracht hij het afgelopen jaar door in Letland en Slovenie. Hij schrijft voor El Viajero en El Pais en voor verschillende andere Spaanse en Zuid-Amerikaanse media.

/reeds gepubliceerd op thesword.nl

Advertenties

Een Reactie op “Recensie De dromer van Use Lahoz

  1. Pingback: De Hobby Blogger – Recensie De dromer van Use Lahoz | Itsanoushka’s Blog·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s