Recensie – Glansrol van Loes den Hollander

Glansrol ****
Genre: Literaire Thriller
Uitgeverij: Karakter
Bladzijden: 351
Isbn-nummer: 9789045200439

 
 
 
 
 
Samenvatting:
Irma haat leugens en Irma omarmt leugens. Ze zoekt waarheid en ze ontloopt waarheid. En iedere keer als ze dreigt te verdwalen in het doolhof van haar eigen gedachten, onderneemt ze acties die ze zorgvuldig verborgen houdt.

Irma heeft haar leven onder controle, totdat een stem uit het verleden haar begint lastig te vallen. Ze probeert deze te ontwijken, maar de geschiedenis haalt haar in en toont haar het verschil tussen leugens en waarheid.

Recensie:
Wat is het toch heerlijk zo een thriller die van begin tot het eind boeit en die leest als een trein. Loes den Hollander krijgt het toch weer voor elkaar om met Glansrol een ijzersterke psychologische thriller neer te zetten met een origineel plot. Zij laat ons in de huid kruipen van iemand die verlaten is en zich verraden voelt door de belangrijkste personen in haar leven en laat ons zien wat verlatingsangst kan doen met de geestelijke gezondheid van een mens. Hoe leugens waarheid worden en hoe je verstrikt kan raken in je eigen hersenspinsels.

In Glansrol leren we de twee vriendinnen, Irma en Denise, kennen. Met in de hoofdrol de 35 jarige Irma die een hardwerkende vrouw is en weinig tijd heeft voor hobby’s en een sociaal leven. Zij werkt als bedrijfsleider in een Grand Café en is daar de steun en toeverlaat van de eigenaar Vincent. Irma heeft een haat liefde verhouding met de waarheid, leugens, haar ouders en mannen. Eigenlijk met mensen in het algemeen. Irma haar leven wordt gekenmerkt door een traumatische gebeurtenis in haar jeugd. Door de jaren heen weet zij een doolhof in haar eigen gedachten op te bouwen om zichzelf te beschermen en probeert zij een balans te vinden in haar leven waarbij zij zo min mogelijk gekwetst kan worden. Totdat er een stem uit het verleden opduikt en zij langzaam maar zeker de controle verliest over haar leven. Dan blijkt dat Irma niet alles alleen kan oplossen en moet zijn mensen toelaten in haar leven en vertrouwen hebben….

De auteur:
Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Aanvankelijk poëzie, later columns, daarna verhalen en ten slotte haar eerste boek. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.
Loes den Hollander schreef al eerder columns voor bekende vrouwenbladen. Zij was van 2002 tot 2009 hoofdredacteur van Denkbeeld, een vakblad voor de gezondheidszorg en is nu nog als gastredacteur aan het blad verbonden.

Recensie reeds eerder gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s