Recensie De couturière – Pamela Schoenewaldt


De couturière ****
Genre: Roman
Pagina’s: 320
Karakter Uitgevers bv
maart 2012
 
 
 

Samenvatting:

Eind 19e eeuw. Een jonge Italiaanse trekt moederziel alleen naar Amerika. Daar trotseert ze ontberingen en gevaren, maar ontdekt ze ook een nieuw talent.

De twintigjarige Irma Vitale is niet rijk en ook niet mooi genoeg om te trouwen en wanneer haar moeder sterft, haar vader zijn verlies weg drinkt in de kroeg en haar broer naar Amerika vertrekt, wordt de situatie thuis al snel onhoudbaar en ziet ze geen andere mogelijkheid dan haar geboortedorp Opi, in de Italiaanse Abruzzen, te ontvluchten. Na een zware boottocht over de Atlantische Oceaan en door de gevaren voor een ongetrouwde vrouw in een voor haar vreemd land te trotseren, tracht Irma een nieuw leven te beginnen met het naaien van jurken voor welgestelde dames.

In de drukke straten van het negentiende-eeuwse Amerika ondervindt eerst Irma wat het is om uitgebuit te worden voor een hongerloontje, maar het zware leven in de immigrantenbuurten levert haar ook nieuwe vriendschappen op. Als haar vastberadenheid om een plek voor zichzelf te vinden haar uiteindelijk naar een atelier in Chicago brengt, bloeit Irma helemaal op onder de vleugels van een strenge Franse couturière en werkt ze met stoffen en ontwerpen die mooier zijn dan ze ooit had durven dromen.

Totdat het noodlot toeslaat en haar nog fragiele geluk wordt verstoord. Maar Irma weet na wreedheid en lijden, en gunst en hoop aan den lijve te hebben ondervonden toch van onder de brokstukken vandaan te komen. Ze ontwikkelt een talent dat ze nooit eerder bij zichzelf ontdekt had en vindt uiteindelijk de familie waar ze al die tijd naar zocht, en die bijeen wordt gehouden met de levensdraad die ons allen verbindt.

Recensie:

De couturière is een indrukwekkend verhaal over Irma Vitale, een 20 jarige emigrante uit Italië die zich gedwongen ziet om haar geluk te gaan beproeven in Amerika. Het verhaal begint in een bergdorp in de buurt van Napels waar het leven armoedig is maar het biedt wel regelmaat en de saamhorigheid van de gemeenschap biedt een gevoel van veiligheid en overzichtelijkheid. Het is dus geen gemakkelijke stap voor Irma en vooral voor iemand die haar hele leven op een berg heeft doorgebracht geen ongevaarlijke reis. De bootreis aan het eind van de 19e eeuw is al een risico op zich. Heel wat anders dan onze overtochten tegenwoordig de oceaan over.

Het boek laat je als lezer voelen hoe dat geweest moest zijn, weken in dat donkere vooronder, waar geen frisse lucht, stromend water of toiletten zijn. Het is dan ook niet vreemd dat de gemoederen af en toe wat oplopen. Helaas komt Irma niet ongeschonden uit deze strijd en doodvermoeid komt zij aan in het beloofde land. Waar helaas niemand op haar staat te wachten. Ze begint haar Amerikaanse avontuur in Cleveland waar zij er al snel achter komt dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is maar vastberaden stippelt zij haar weg uit naar een nieuw en zeker bestaan. Dat gaat met vallen en opstaan maar de tegenslagen maken haar uiteindelijk alleen maar sterker.

Uiteindelijk kiest zij de weg die haar toevallig door een vreselijk voorval op het pad is gekomen en daardoor een voorbeeld zal zijn voor de vele vrouwen die nog zullen volgen. Het verhaal van Irma leest als een trein en is goed inleefbaar en je kunt alleen maar respect opbrengen voor de pioniers van die tijd die alles alleen moesten uitvinden zonder internet, vliegtuigen en mobieltjes. Waar vriendschappen waardevol zijn en je zonder niet kon overleven.

De auteur:

Pamela Schoenewaldt heeft tien jaar in een klein dorpje buiten Napels gewoond. Haar korte verhalen hebben in literaire tijdschriften in Engeland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten gestaan. Ze woont nu met haar man in Knoxville, Verenigde Staten.

Reeds eerder gepubliceerd op http://www.thesword.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s