Recensie Tsjik van Wolfgang Herrndorf

Tsjik – Wolfgang Herrndorf (verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2011)

Roman

Waardering: ****

Uitgeverij Cossee

De achterflap:

Moeder in de ontwenningskliniek, vader met assistente op zakenreis: Maik Klingenberg zal de grote vakantie in zijn eentje doorbrengen bij het zwembad van de villa van zijn ouders. Maar dan duikt Tsjik op. Tsjik, die eigenlijk Andrej Tsjichatsjow heet, is niet bepaald een toonbeeld van integratie. Hij komt uit een van de aso-torenflats in Berlijn-Hellersdorf en heeft het op de een of andere manier tot het gymnasium weten te schoppen. Hij heeft een lichtblauwe Lada gescoord en daarmee begint een tocht zonder landkaart over het Duitse platteland in hartje zomer. Tsjik wil graag naar Walachije waar zijn opa woont, maar er is in de hele provincie Brandenburg geen enkele wegwijzer naar Walachije te vinden. Wat volgt, is een reis die zo grotesk, droevig, dramatisch en grappig is dat je geregeld niet meer verder kunt lezen van het lachen, maar evenmin kunt ophouden. In de lege wereld achter Berlijn is blijkbaar niemand echt in vakantiestemming. Niet de knappe Tatjana, op wier verjaardagsfeest zij niet uitgenodigd zijn, niet WO II veteraan Fricke die een uitstekende schutter is, niet de man aan de benzinepomp en helemaal niet het varken op de autosnelweg. Maik vertelt hun vakantieverhaal zonder opsmuk met het temperament van een veertienjarige, argeloos en wereldwijs. Tsjik is een hartverwarmende en hartverscheurende avonturenroman die maar een nadeel heeft: dat hij maar 288 bladzijden telt en dus veel te snel uit is. Maar zo gaat dat nu eenmaal met  verboden tochtjes in een gejatte auto.

De schrijver:

Wolfgang Herrndorf (Hamburg 1965) heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst en naam gemaakt als striptekenaar. Zijn romandebuut In Plüschgewittern verscheen in 2002, gevolgd door een verhalenbundel die in 2008 met de Deutsche Erzählpreis bekroond werd. Tsjik staat na een jaar nog steeds op de Duitse bestsellerlijst, is onderscheiden met de Clemens Brentano Preis 2011 en verscheen in meer dan vijftien talen.

Tsjik:

Tsjik is een Thelma and Louise met twee 14 jarige jongens in
de hoofdrol, Tsjik  en Maik. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Maik die maatschappelijk gezien uit een goed nest lijkt te komen, maar een zwembad in de tuin kan niet de emotionele verwaarlozing van zijn ouders goed maken. Tsjik is volgens zijn zeggen van Russische afkomst en zit sinds kort in dezelfde klas als Maik. Beiden vallen op hun eigen manier buiten de groep van populaire kinderen. Als Maik dan in de zomervakantie alleen thuis komt te zitten, omdat zijn ouders het te druk hebben met hun eigen problemen, is de keuze snel gemaakt om met Tsjik in een gestolen Lada door Duitsland te trekken. Op weg naar Walachije, maar hoe kom je daar zonder kaart? De rit die volgt is er een van het hilarische soort en wordt met veel vaart en humor neergezet door Hernndorf. Onderweg wordt de vriendschap tussen de jongens door alle gebeurtenissen bezegeld en wordt er eentje voor het leven.
Naast deze vriendschap spelen ook de verliefdheden van Maik een grote rol in
het verhaal. Daar hebben we Tatjana, het meisje van zijn dromen en voor wie hij
een tekening maakt van Beyonce voor haar verjaardag, alleen waar blijft die
uitnodiging voor dat superfeest? Onderweg ontmoeten de jongens Isa, die ze
tegenkomen op een vuilnisbelt en meer lijkt op een verwaarloosde bobcat. Het is een heerlijk boek dat leest als een trein en dat inderdaad veel te kort aandoet. Herrndorf is van huis uit een striptekenaar en wellicht dat die ervaring heeft bijgedragen aan  het vlotte taalgebruik, de korte zinnen en het talent om de karakters met een paar pennenstreken neer te zetten.

www.wolfgang-herrndorf.de

www.cossee.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s