Er komt een vrouw verpletterd bij de dokter vandaan.

Consult bij behandelend en begeleidend reumatoloog (D).
D: U moest eens weten hoe vaak uw zaak is besproken achter de schermen, maar we weten het niet.

 I: Maar hoe komt het dan dat het gewrichtje luxeert?
D: Dat weet ik niet.
I: Maar hoe komt het dan dat de bloedwaardes afwijken?
D: Dat weet ik niet.
D: Ik heb het dossier doorgenomen en er zijn geen fouten gemaakt.
I: Maar misschien was het goed geweest toen ik hier binnen kwam met de ontstekingsaanvallen in de hand om er toen een echo van te maken, zodat je kunt zien waar de ontstekingen zitten en evt. een punctie kunt  maken zodat je kunt zien of het om een bacterie of een virus gaat.
D: Wij zijn niet van de bacteriën en virussen, wij zijn van de auto-immuunziekten.

Ondertussen wordt er nog aan de gewrichten geduwd en probeert hij een gebroken vinger te laten buigen. Waarop ik aangeef dat ik die graag heel wil houden.

I: Maar hoe komt het dan dat ik al maanden verhoging heb?
D: Dat weet ik niet.
I: Hoe kom ik dan aan die zwellingen bij de hals?
D: Dat weet ik niet.
I: Hoe komt het dan dat ik na twee uur werken gesloopt ben?
D: Dat weet ik niet.
I: Maar hoe kom ik dan aan die aanvalspijnen in mijn ribben en handen?
D: Dat weet ik niet, maar wij kunnen verder niets voor u doen want we hebben alles onderzocht. Normaal sturen wij patiënten met uw klachten naar de revalidatie maar door de afwijking van uw bloedwaardes kan dat niet.

I: Maar ik wil niet weer naar een ander ziekenhuis, de behandelend reumatoloog heeft dat 2 weken geleden wel aangeraden om een 2nd opinion aan te vragen, maar ik ben het zat met die onderzoeken en volgens mij zijn jullie er in gespecialiseerd.
D: Dan kan ik u wel revalidatie aanbieden.
I: Wat houdt dat dan in? Leer ik pijn voorkomen? Een betere houding? Hoe ga ik met pijn om?
D: Nee het gaat om pijnaanvaarding, u moet uw p i j n a a n v a a r d e n!
I: Maar hoe kom ik dan aan die verhoging? Hoe komt het dan dat ik nog steeds zo’n beperkte energie heb?
D: Dat weet ik niet maar we vervallen in herhalingen en daarbij weet ik niet of de revalidatie wel vind of u daarvoor in aanmerking komt.
M (hubby die mee is om aan te horen): dan moeten we inderdaad maar een 2nd opinion aanvragen bij ****.
I: (die nog steeds in de verbaasde vraag modus zit) Maar hoe komt het dan dat die vinger luxeert er zijn namelijk al twee mensen (behandelend reumatoloog en radioloog) hier geweest die hebben aangegeven dat je dit ziet bij mensen die al lang reuma hebben. Maar nu heb ik die pijnklachten maar een paar maanden dus is het op zich een vreemd gegeven.
Waarop de dokter zich omdraait naar de behandelend reumatoloog en zegt: Mensen met hypermobiliteit kunnen wanneer zij dit willen ieder moment zelf veroorzaken. Waarbij hij gelijktijdig als een achterlijke aan mijn vinger begint te rukken om zijn gelijk te krijgen. Waarop ik de dokter laat zien dat je er niet voor aan hoeft te rukken maar gewoon aan me kan vragen of ik mijn vinger wil strekken. Dan zie je namelijk dat er geen stop op zit en het gewrichtje doorbuigt en de ene helft onder de andere helft schuift. De man kijkt mij in volle verbazing aan, ik pak mijn paraplu geef de man een hand en vertrek .

De volgende dag ga ik bij de huisarts langs en blijkt de beste man al gebeld te hebben. Waarbij hij heeft gezegd dat Mevrouw het niet wil aanvaarden dat ze geen antwoord hebben. Waarop mijn huisarts al heeft aangegeven dat hij mij begrijpt als ik om een 2nd opinion vraag. Ook schijn ik nu toch bij hun voor revalidatie in aanmerking te komen, en niet alleen de pijnaanvaarding dus.

Uit de opmerkingen en vragen van de huisarts blijkt ook dat de beste man probeert ons bij een ander ziekenhuis een 2nd opinion aan te laten vragen. Maar laat dat nou net het ziekenhuis zijn waar zij een nauw samenwerkingsverband mee hebben. Lijkt me voor de objectiviteit niet zo’n goede zet. Daarbij leeft bij hem het idee dat wij niet tevreden zijn omdat wij geholpen zijn door een arts in opleiding en niet door hem zelf. Ik denk eerder dat het iets zegt over de arrogantie van de man dan over ons. Ik heb de a.i.o. juist ervaren als een betrokken arts die alles heeft gedaan om een diagnose te kunnen stellen.

Verder zegt hij dat ik de woorden van de radioloog verkeerd heb uitgelegd bij het laatste echo onderzoek van de handen. Voor deze radioloog niets meer dan lof, zij heeft mij iedere afwijking laten zien, verdikte gewrichtjes, vocht bij gewrichten en pezen, waarbij zij zegt dat dat komt door ontstekingen die daar hebben gezeten. Het zijn ook de plekken waar ik ontzettend veel pijn heb gehad bij de aanvallen en die nu ook nog steeds opspelen. Verder is de luxatie (haar benoeming) daar duidelijk op te zien, de ene helft schuift onder de andere helft als de vinger plat op tafel ligt. Ik weet niet hoe ik die woorden  anders uit moet leggen dan dat er ontstekingen hebben gezeten en dat je daar de sporen nog van kunt zien.

Men blijkt niet te begrijpen dat het mij niet gaat om ergens met een beschuldigende vinger naar te wijzen. Ik wil gewoon een objectieve tweede mening. Het is mijn lijf en daar gaat iets niet goed mee. Is het dan zo vreemd dat je het oordeel van een man die jou 2 x 5 minuten heeft gezien en insinuaties maakt die echt nergens opslaan meteen voor waar aanneemt?

Mijn diagnose voor deze arts is een jaartje gaan rondtrekkken en dat moet hij maar eens gaan leren aanvaarden dat patienten het niet altijd met je eens zijn en alles maar zonder meer accepteren omdat jij het zegt. Verder schrijf ik een cursus deskundig hulpverlenen voor om te leren luisteren naar patienten.

5 Reacties op “Er komt een vrouw verpletterd bij de dokter vandaan.

  1. Goede titel!

    “Mooi” uitgelegd hoe het ging. Slaat nergens op.. Er is heus iets aan de hand. Vreemd dat ze niet weten wat! Ik sta er versteld van.. Maar goed, dat weet je! 😉
    Deze dokter heeft niet zo veel empathie denk ik…

    X Mariska

  2. Opnieuw eens. Communicatieve vaardigheden en gek genoeg meeleven is er niet bij bij de artsen van tegenwoordig. Komt waarschijnlijk ook omdat wij als wijsneuzen steeds een grotere vinger in de pap krijgen.

    Gewoon onverstoorbaar verder blijven zeuren en net doen alsof je neus bloedt! :-p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s