Recensie De meisjes van Sjanghai van Lisa See

De meisjes van Sjanghai van Lisa See

waardering: ***-

2010

De uitgever: Prometheus

Oorspronkelijke titel : Shanghai Girls

De schrijfster

Van kinds af aan was Lisa See gefascineerd door de Chinese kant van haar familie. Ze schrijft vanuit haar appartement in Chinatown, Los Angeles en is in Amerika bekend geworden met de bestseller Snow Flower, waarvan de rechten in 38 landen zijn verkocht.

De achterflap

Het Sjanghai van 1937 is als het Parijs van Azië: een stad van welvaart en glamour. De zusjes Pearl en May leiden een onbezorgd leven tot de eerste Japanse bommen vallen en hun vader zijn kapitaal vergokt. Door deze geldproblemen worden de zusjes verkocht aan twee welvarende zoons in Los Angeles. Ondanks de enorme verschillen in karakter zijn ze onafscheidelijk. Ze houden van elkaar, maar weten ook precies waar ze de ander het hardst kunnen raken. De reis voert van kleine dorpen in het zuiden van China, via de vernedering van een detentiecentrum, naar het nieuwe, getrouwde leven in Amerika. De zussen komen voor onmogelijke keuzes te staan, brengen levensgrote offers en koesteren een allesoverheersend geheim, maar ondertussen houden ze vast aan wat ze zijn _ de meisjes van Sjanghai.

Wat vond ik?

Ja, wat vond ik? Op sommige boeken krijg je niet echt grip. Zo was dat ook bij deze. De achterflap was toen ik het las veel belovend en de cover riep ook een sfeer van de jaren 30 op van een Sjanghai dat ik graag wilde leren kennen.  Op de achterflap worden woorden gebruikt als meeslepend en kom je op onbekende exotische en verrassende plekken. Meeslepend, nee. Sommige passages zijn erg sterk en doen vermoeden dat er meer inzit, maar het komt niet helemaal uit de verf. De karakters blijven vlak hoewel ze de meest vreselijke dingen meemaken maar op een of andere manier dringt dat niet door in de personages.

Wat ik wel heel sterk aan het boek vind is dat het een kant van de tweede wereldoorlog laat zien waar je normaal weinig bij stil staat. Het grote China dat aangevallen wordt door de Japanners en de verschrikkingen die de Chinezen moeten doorstaan. Verder ging er voor mij ook een hele nieuwe wereld open, die van de Chinese immigrant in Amerika. De detentiecentra waar de zusjes in terecht komen, de vooroordelen en de hechte band binnen de families. Het laat een hele ander cultuur zien waarin gevoelens en emoties tonen niet als normaal wordt gezien en dat het geluk en het beeld dat men heeft van een familie belangrijker is dan dat van het individu. Vrouwen zijn een tweederangs burger en eigenlijk een mislukking want een zoon is het grote ideaal, dit alles voor het 1 kind beleid in China.

Het begin vond ik het beste, de sfeer en de cultuur van Sjanghai in de jaren 30. De zusjes die in  een soort van roze bubbel leven en die dan wreed wordt verstoord door een vader, die zichzelf en daardoor ook zijn gezin verliest aan het gokken. Verder is de vlucht van de meisjes en hun moeder door China om te ontkomen aan de schuldeisers en de Japanners die oprukken een memorabel stukje, maar daarna houdt het een beetje op. Af en toe krijg je nog de hoop dat het toch weer goed komt maar dat lukt niet meer en het verhaal kabbelt voort. Er gebeurt genoeg maar het komt op een of andere manier niet binnen. Dus sla ik aan het eind het boek een beetje teleurgesteld dicht.

 

Advertenties

Een Reactie op “Recensie De meisjes van Sjanghai van Lisa See

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s