Roze duinen en versteende bomen

Vrijdag 20 juli 2001

7.30 23 graden en zijn al on the road. Onderweg gaan we wel ergens ontbijten. De eindbestemming is vandaag Gallup, wat we daar tussenin gaan doen hangt een beetje af van waar we opdat moment zin in hebben. We komen in ieder geval langs Canyon de Chelly en de Pink Coral Sand Dunes.

Canyon de Chelly

Canyon de Chelly

Painted desert

Heb vandaag m’n mooiste t-shirtje aangetrokken, althans dat vind ik zelf. Hubby vraagt waar ik dat bij heb cadeau gekregen en noemt me een oranginaatje. Er moet heel wat gebeuren wil dat weer goed komen.…

Komen onderweg veel verkeersborden tegen waar allemaal kogelgaatjes inzitten. Dat blijkt een heuse sport te zijn hier in de States. Schieten op verkeersborden tijdens het voorbij rijden.

 

8.35. Zijn een beetje van de weg afgereden om even een rustig plekje te zoeken om onze muffin te eten, die we nog ergens hadden liggen in de auto. Dochterlief heeft nog achter een heuveltje geprobeerd een boodschapje te doen. Maar we kwamen niet echt verder dan een hoop gegiebel en gegeit. Toen maar een mierenheuvel bestudeerd. Er lagen trouwens veel lege bierflesjes en allerlei andere ondefinieerbare rotzooi, luguber plekje ‘s nachts.

Gaan verder naar Many horses? Flowers? Nou ja in ieder geval iets met Many. Aha, het is Many Farms. Niet echt een charmant plaatsje. Er staan allemaal van diezelfde betonnen huisjes met een stukje dor en futloos land er omheen. Zijn hier trouwens ook veel zwerfhonden, dochterlief wou er al eentje meenemen in de auto, maar het gaat zo jeuken met die vlooien.

8.55 We rijden nu het plaatsje Chelly in. Dat je trouwens heel anders schijnt uit te moeten spreken dan dat het geschreven staat: ‘d’ shay. Kwartiertje later rijden we Canyon de Chelly in. Ook hier weer het overbekende bezoekje aan het Visitor Center voor wat info en een boek.

Canyon de chelly (photo nps.gov)

We hebben nu twee uitkijkpunten gehad. Het is vreselijk vermoeiend omdat het zo vreselijk heet, droog en hoog is. Bij de eerste overlook kwamen we op de terugweg twee indiaanse vrouwen tegen. Degene die voorop liep vroeg of we de grotten hadden gezien waar haar voorouders zich schuil hadden gehouden voor de Spanjaarden, zo niet dan wilde zij dat wel aan ons laten zien. Ik had er in eerste instantie niet zoveel vertrouwen in. Zeker niet omdat de tweede vrouw vreselijk naar alcohol stonk. Ze had ook nog een onsamenhangend verhaal van dat ze familie waren en elkaar vandaag sinds jaren weer hadden gezien. Er gingen allerlei alarmbelletjes af. Toen het helemaal klim en klauter werk werd bleef ik met dochter boven. Risico spreiding. Hubby vond het allemaal prachtig en interessant. Naïef typje.

 

Eenmaal weer boven vertelde ze ons waar ze de verschillende struiken voor gebruikten, sommige werden gebruikt om shampoo van te maken weer andere om luieruitslag tegen te gaan. Ondertussen waren we de tweede vrouw kwijtgeraakt Ze wilde hubby ook nog wel een petroglyphe (rotstekening) laten zien maar daar moest haar man voor mee. Na veel springen en benen schaven heeft hubby uiteindelijk een vaag rondje gezien. Eenmaal boven was het tijd voor de tip. We werden daarna vriendschappelijk omhelsd hubby kreeg de secret handshake van de man en ze wensten ons een veilige reis toe. Toen kon ik weer rustig ademhalen. Achteraf bleken het illegale gidsen te zijn geweest. Over het algemeen hele arme mensen die wat proberen bij te verdienen. Nou ja toch nog een goeie daad gedaan.

11.30 Het laatste punt dat we hebben gezien heet Mummy Cave,

Mummy cave (photo nps.gov)

 daar kon je de huisjes van de Pueblo Indianen het beste zien. Het lijkt zo klein maar dat komt omdat het tegen van die gigantische rotsen is gebouwd. De weg is vreselijk stoffig, we hebben hele stofwolken achter de auto aan wapperen.

Pueblo huisjes

Op weg naar Petrified Forest National Park en Painted Desert.

12.25 Rijden Canada (klemtoon op de eerste lettergreep) in. Ook dit plaatsje wordt hoofdzakelijk bewoond door Native Americans en ook hier weinig restaurants te vinden. Bij het tanken ontdekken we een diner naast het tankstation. Op het eerste gezicht ziet het er niet echt aantrekkelijk uit maar de honger overwint. Dit is duidelijk geen restaurant wat door de blanke Amerikaan wordt bezocht maar wij Nederlanders hebben daar maling aan en ploffen gezellig tussen de locals neer. Wat ons trouwens argwanende blikken oplevert. We bestellen tosti’s en dochterlief een tonijnsandwich. Als het eten klaar is wordt het omgeroepen. We gaan aan ons tafeltje zitten en bekijken wat er in ons zakje zit. De achtergrond muziek wordt verzorgd door een draagbare bandrecorder en bestaat uit Indianen gezang, hun hiphop. De tosti is erg vet en ik kijk dan ook jaloers naar dochter d’r tonijnsandwich. Ik eet de helft op en besluit voor de rest van de dag niet meer te eten. Totdat hubby nog een tonijnsandwich neemt en er twee krijgt. Ik offer mij graag op. De sandwich is ongekend lekker en bovendien een stuk gezonder.

13.20 Hubby heeft z’n videocamera op het dashboard gemonteerd, met behulp van het statief. Hij kan nu wel goed filmen maar niet goed autorijden, maar ja je moet nu eenmaal prioriteiten stellen.

14.30 We staan in Painted Desert. In ieder park word je weer opnieuw verrast door het bestaan van zoveel diverse natuurfenomenen. Ook dit park is weer totaal anders dan alle andere parken die we hiervoor hebben gezien. De heuvels bestaan uit rood, wit, grijs en verschillende tinten daartussenin.

Painted Desert (photo nps.gov)

Onderweg komen we Newspaper Rock tegen, rotsen helemaal vol getekend met petroglyphes. Machtig gezicht.

maanlandschap (photo nps.gov)

Op weg naar de Long Lock Trail krijgen we de neiging om onze ruimtepakken aan te trekken want het lijkt of we door het landschap van een verre planeet rijden. Doet echt heel onwerkelijk aan.

16.00 We hebben de Long Lock Trail gelopen. Echt een heel klein wandelingetje door een geweldig gebied heen.

petrrified forest (photo nps.gov)

Het ligt hier echt helemaal vol met versteende bomen, veel en veel meer dan dat we in Californie hadden gezien. Echt een ongelooflijk gezicht, sommige stukken hebben prachtige kleuren door de mineralen. Je mag alleen niks meenemen uit het park. Je bent strafbaar als je het toch doet, zelfs het kleinste schilfertje kan je de das omdoen. We durven onderweg dan ook niet te stoppen om wat chips uit de achterbak te halen want voor hetzelfde geld denken ze dat we op ons gemakkie de boel staan vol te laden.

16.25 Op weg naar ons hotel het Red Rock Inn in Gallup. Het is gelegen aan de historic route 66. Dochterlief baalt want het zit vandaag niet echt mee. Een tekening is vanmorgen verpest door cola en een andere waait net door het raam de snelweg op.

17.35 We rijden New Mexico in. The land of enchantmant, althans dat willen de stateborden ons doen geloven. We zullen zien.

18.15 Ingecheckt in het Best Western Red Rock Inn. Het is onvoorstelbaar voor die $62. Het is denk ik een van de betere die we tot nu toe gehad hebben. Bij de receptie maken ze voor ons een uitdraai van vis en steak restaurants die we in de buurt kunnen vinden. Ze raden ons Chells aan dat het beste restaurant van de stad moet zijn. Ben benieuwd.

20.05 De spareribs waren ok maar mijn catfish die hadden ze verpest door hem te paneren en te frituren. Helaas zat er aan dat beslag totaal geen smaak maar was het daardoor bagger vet. Korstje eraf, daar knapte de vis meteen van op.

Langs de weg zie je een heleboel motelletjes staan waar je voor zo’n $18 kunt overnachten, nou de tranen springen er van in je ogen. Sommige staan gewoon op instorten, hoe het beddengoed er uitziet wil je dan waarschijnlijk helemaal niet weten. De autostoelen lijken me dan een stuk aantrekkelijker.

21.20 Probeer weer een beetje gevoel te krijgen in m’n ledematen. Het water was zo ongelofelijk koud en er zat zo vreselijk veel chloor in. Je kreeg nog net geen kramp in je spieren. Snel een warme douche en dan nog even tv zappen.

Advertenties

2 Reacties op “Roze duinen en versteende bomen

  1. Ik geniet van je verhalen.
    Ben niet zo n ondernemend vakantietypje, maar nu lijkt het net of ik er zelf ook geweest ben.
    Kom maar op met de rest van het verslag!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s