Recensie Stad van Sluiers – Zoe Ferraris

Stad van Sluiers van Zoë Ferraris

Literaire thriller

Waardering: *****

Uitgeverij Artemis

2010

Oorspronkelijke titel: City of Veils

 Achterflap:

Op een hete namiddag wordt het zwaar verminkte lichaam van een jonge vrouw aangetroffen op het strand van Djedda. Inspecteur Osama Ibrahim krijgt de opdracht om deze raadselachtige moord op te lossen – een welhaast onmogelijke opgave in een stad waarin veel versluierd wordt. Maar Katya Hijazi, de enige vrouwelijke lijkschouwer van het mortuarium, bijt zich vast in de zaak en ontdekt dat het slachtoffer de jonge filmmaakster Leila Nawar is, die vanwege haar controversiële documentaires veel vijanden heeft. Wanneer Osama en Katya samen met hun vriend, de woestijngids Nayir, de moord trachten op te lossen voert hun zoektocht van de verkeersdrukke boulevards van Djedda via de desolate buitenwijken naar de immense, uitgestrekt woestijn.

De schrijfster:

Zoë Ferraris woonde in een oerconservative moslimgemeenschap in Djedda,  Saoedi-Arabië. Haar debuutroman Zoeken naar Nouf verscheen in meer dan 20 landen en werd met diverse prijzen bekroond. Momenteel woont ze in California.
Wat vond ik?

De boeken van Zoë Ferraris zijn een ware oase in het Scandinavische, Nederlandse en Amerikaanse geweld dat in de winkels te vinden is. Zij spelen zich af in het gortdroge en hete Saoedi-Arabië. Wat deze boeken gemeen hebben met de Scandinavische zijn de couleur locale en het politiek getinte of in ieder geval het aan de kaakstellen van maatschappelijke issues. De ene in het bijvoorbeeld koude en donkere Zweden en de ander in het door zandstormen geteisterde Saoedi-Arabië.

Haar debuut Zoeken naar Nouf was voor mij al een verademing en 4* waard. De verwachtingen waren dus ook hoog gespannen voor de opvolger Stad van Sluiers en die werden gelukkig ingelost plus nog een beetje meer!  Het verhaal zit beter in elkaar, de hoofdpersonen komen nog meer tot leven.  Ook in Stad van Sluiers zijn de hoofdpersonen Katya en Nayir weer terug, die we hebben leren kennen in Zoeken naar Nouf. Beide leveren een strijd op hun eigen manier met traditie, verwachtingen en hun eigen wensen. Katya als werkende vrouw in een mannenbolwerk, het politieapparaat en Nayir als conservatieve woestijngids, die door zijn gevoelens voor Katya, zijn vaste ijkpunt de islam en de Koran moet overdenken en hem een moreelgevecht met zichzelf oplevert.

 Maar wees gerust het is ook een thriller. We zijn op zoek naar de moordenaar van Leila Nawar die zwaar verminkt is en vermoord. Is het een religieuze moord, omdat zij in het geheim bezig  is met een controversiële documentaire over de Koran, of gaat het om de familie-eer? Of is het een crimepassionele of liep ze toevallig tegen de verkeerde persoon aan? En wat heeft het Amerikaanse stel Miriam en Eric hiermee te maken? Hij wilde per se in de stad Djebba wonen terwijl zij riant hadden kunnen verblijven op een Amerikaanse compound. Naast de zoektocht naar de moordenaar word je ook ondergedompeld in het Saoedische leven met  al zijn tegenstellingen en voel je de spagaat waar in het land verkeerd tussen de vernieuwingen, die ook niet altijd vooruitgang betekenen, en de oude tradities. Die ons rigide aandoen en in de extreme uitvoering vernederend zijn voor de ene helft van de bevolking. Daar tussen laveren de meeste mensen in Saoedi-Arabië zoekende naar een balans waar zij en hun omgeving mee kunnen leven.

Het einde had ik niet zien aankomen, misschien ook omdat de rest van het boek genoeg spanning biedt, zoals de verwoestende zandstorm, iets totaal anders dan dat beetje woestijnzand wat wij hier wel eens op onze auto vinden als de wind een beetje verkeerd heeft gestaan. Een aanrader voor een ieder die meer wil dan alleen maar een moord om op te lossen.

De VN thrillergids over Stad van Sluiers ****

De positie van de vrouw in de islam is wereldwijd onderwerp van discussie. Wie Hirsi Ali’s Submission heeft gezien en dacht dat hij er iets van wist, heeft het mis. Pas na het lezen van Ferraris’ Stad van sluiers (en haar eerste boek, Zoeken naar Nouf ***) heb je een behoorlijk beeld van  hoe het dagelijkse leven in Saoedi-Arabie is voor mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen. Twee verhaallijnen kruisen elkaar: De moord op een Saoedische jonge vrouw en de verdwijning van een Amerikaan. Dezelfde speurders als in Zoeken naar Nouf lossen de zaak op. Ferraris beschrijft prachtig het wankele evenwicht tussen de weinige vrouwen die bij de politie werken en hun mannelijke collega’s. Ook de persoonlijke verhoudingen tussen ‘progressieve’ mannen en vrouwen komen aan bod. Een goed plot en de onderdompeling in de wereld van duizend-en-een nacht anno 2010 maken van Ferraris een moderne Shererazade. (BvIJ)

Interview met de schrijfster:  http://www.ezzulia.nl/ferraris.html

Website van de schrijfster: http://www.zoeferraris.com/

Advertenties

3 Reacties op “Recensie Stad van Sluiers – Zoe Ferraris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s